15 superjedál, ktoré dokážu zmeniť vaše telo

15 superjedál, ktoré dokážu zmeniť vaše telo
15 superjedál, ktoré dokážu zmeniť vaše telo Thinkstock

Poznáte tieto potraviny, ktoré poskytujú širokú škálu potrebných živín  a zároveň majú značný zdravotný prínos v rozmedzí od boja proti rakovine až po budovanie silného imunitného systému?

O niektorých potravinách možno viete, že na naše telo majú priam zázračných účinok. Okrem toho, že nám dodávajú dostatok potrebných živín, dokážu tiež bojovať s rakovinou, posilniť imunitný systém a zmeniť náš organizmus k lepšiemu. O ktoré superjedlá ide?

Ustrice

ustrice, more, plody mora, mušle
Thinkstock

Ustrice sú známe tým, že dokážu posilniť našu imunitu. Obsahujú tiež selén, minerálnu látku, ktorá chráni kĺby pred zápalmi. Ustrice sú tiež vynikajúcim zdrojom proteínov, majú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné na stavbu svalového tkaniva.

Grécky jogurt

Grécky jogurt je zložený z množstva probiotík, ktoré zlepšujú trávenie a posilňujú náš imunitný systém. Tento mliečny výrobok pomáha aj znížiť vysoký krvný tlak a posilniť zdravie nášho srdca. Skrýva v sebe tiež dvojnásobné množstvo bielkovín ako obyčajný jogurt.

Šalvia lekárska

Šalvia lekárska, bylinky, čaj, liečivá rastliny, liečivé rastliny, bylinka
Thinkstock

Táto rastlina má veľmi vysokú úroveň antioxidantov, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu v pečeňových bunkách. Je tiež dokázané, že pôsobí ako antimikrobiálne činidlo proti niektorým baktériám vrátane salmonely, Shigelly a stafylokoka. Zlepšuje tiež funkciu pamäte.

Jedlé huby

Huby dokážu obohatiť náš jedálniček. Pomáhajú aj pri regulácii telesnej hmotnosti, posilňujú náš imunitný systém a vlastnia niektoré z najsilnejších živín na svete. Dokonca huby môžu zabíjať  rakovinové bunky a bojovať proti vírusom (ako je chrípka a kiahne). Taktiež vedia zničiť baktérie, ako je Salmonella a E. coli.

Vajcia

Bojíte sa konzumovať vajcia kvôli cholesterolu? To je škoda. Okrem toho, že sú pre nás najlepším zdrojom bielkovín na svete (dokonca lepším ako hovädzie mäso, mlieko a sója), obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Žĺtok navyše posilňuje srdce a zároveň bráni hromadeniu tuku v pečeni.

Vedci odhalili, že toto bojové umenie pomáha liečiť rakovinu

Fazuľa

Táto strukovina je plná živín a pomáha nám pri chudnutí (čiže predchádza vzniku obezity, ktorá býva príčinou vzniku mnohých iných ochorení). Bôby fazule sú plné vody a vlákniny, preto nás dokážu zasýtiť na dlhší čas.

Quinoa
Quinoa, biele korenie, zrniečka

Má vysoký obsah vlákniny a kvalitných bielkovín (najviac zo všetkých obilnín). Zrnká quinoa sú tiež bohaté na železo i draslík a zároveň neobsahujú lepok.

Vlašské orechy

Existuje veľa miest, kde orechy považujú za pokrm Bohov. Sú bohaté na vitamín B a E, omega-3 mastné kyseliny, vápnik, mangán, draslík a bielkoviny. Majú schopnosť výrazne zlepšiť funkciu mozgu. Pomáhajú tiež pri zhadzovaní kíl, pretože urýchľujú metabolizmus. Vlašské orechy môžu zabrániť depresii a majú protizápalové vlastnosti.

Citrón

Citróny sú zlatou baňou pre antioxidanty (najmä flavonoidy), ktoré znižujú riziko ochorenia srdca a  pomáhajú bojovať  s rakovinou. Sú mimoriadne bohaté na vitamín C, čo je dôležité pre tvorbe kolagénu v tele. Kolagén je hlavnou zložkou ciev, väzov, šliach a kostí.

Avokádo

Veľa ľudí sa vyhýba avokádu pre jeho vysoký obsah tuku. No netušia, že tento tuk je pre náš organizmus prospešný. Nielenže sa po ňom nepriberá, ale dokonca pomáha schudnúť. Avokádo má dvojnásobné množstvo draslíka ako banány a obsahuje tiež vitamín E, niacín a riboflavín. Tieto látky sú známe, že účinkujú ako prevencia pred niektorými druhmi nádorových ochorení. Zlepšuje tiež funkcie mozgu nenarodených detí. Avokádo skrýva  v sebe aj vitamín B6 a kyselinu listovú, ktorá pomáha regulovať pohlavný hormón.

Čerešne

Mnoho výskumov potvrdilo, že aj toto ovocie určite patrí medzi zázračné potraviny. Obsahuje totiž veľa beta-karoténu, vitamínu C, bóru a veľa silných antioxidantov zvaných antokyány, ktoré bránia genetickým mutáciam v organizme, ktoré vedú k rakovine. Naviac čerešne a višne sú jedným z mála prírodných zdrojov melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánok. A nakoniec treba spomenúť, že sú vynikajúcim prostriedkom proti bolesti.

Sušené marhule

Na toto chutné sušené ovocie často zabúdame a pritom má na náš organizmus priaznivé účinky. Sušené marhule sú bohaté na beta-karotén, vlákninu, vitamín A, C, draslík a meď. Majú účinné antioxidanty a sú spojené so znížením srdcových chorôb.

Tekvicové semienka

tekvicové semienka, potravina
Thinkstock

Bývajú skvelým zdrojom zinku, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zdravom vývoji plodu počas tehotenstva ženy. Mužom zas pomáhajú zmierniť problémy s prostatou.  Tekvicové semienka obsahujú aj vitamín A, B, C a E. Taktiež sú plné vápnika, horčíka, železa, selénu a medi. Tieto semená majú tiež rovnaké množstvo tryptofánu ako mlieko!

Cesnak

Cesnak je skvelým posilňovačom nášho imunitného systému. Ak ho najmä počas chladnejších dní zaradíme do jedálnička, prechladnutie nemá šancu. Môže za to jeho vysoká hladina antioxidantov. Niektoré štúdie tvrdia, že pomáha aj v boji z akné. No najväčším prínosom cesnaku na naše zdravie je určite jeho pozitívny vplyv na zdravie srdca. Má tiež protizápalové účinky.

Čučoriedky

Určite poznáte vynikajúce účinky čučoriedok na naše zdravie. Napríklad sú skvelé pre zlepšenie pamäti. Majú vysoký obsah vody a antioxidantov, zlepšujú stavbu buniek i pokožky, čiže tým spomaľujú starnutie. Ich konzumáciou prospievame aj nášmu srdcu.

Zdroj: www.weekendcollective.com

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom