27 skvelých dôvodov, prečo jesť papriku. Poznáte ich?

Paprika, zelenina
Thinkstock

Viete, že paprika pomáha chudnúť, je prevenciou proti rakovine, či zbavuje telo toxínov? 

Pestrofarebnú chrumkavú papriku, ktorá obsahuje množstvo cenných živín, nájdete v obchode po celý rok. Vlákninu i antioxidanty tak máte neustále po ruke a vaše telo sa vám napríklad za taký chutný šalát, ktorý si dáte večeru, určite poďakuje.

V paprike sa nachádza veľké množstvo vitamínu A, najviac je ho v tej červenej. Áčko je potrebné predovšetkým pre váš zrak. Stačí jedna šálka pokrájanej červenej papriky a máte ho dosť na celý deň. Pre rovnaké množstvo papriky ktorejkoľvek farby platí, že v nej nájdete odporúčanú dennú dávku vitamínu C.

Táto zelenina je i zdrojom kyseliny listovej, potrebnej pre tvorbu červených krviniek. Spozornieť by mali predovšetkým tehotné ženy, kedže táto látka pomáha predchádzať rôznym vrodeným chybám u bábätiek. Tiež sa špekuluje o tom, že paprika hrá úlohu pri prevencii rakoviny hrubého čreva, to však zatiaľ nie je dokázané. Jedením papriky svojmu telu zabezpečíte i vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi.

Nie je paprika ako paprika

Najlepšie je červená. Prečo? Svoju žiarivú farbu získala zásluhou karotenoidu lykopénu. Ten dokáže bojovať s nebezpečnými voľnými radikálmi, ktoré sa do tela dostávajú po kontakte s rôznymi toxínmi. Je tiež možné, že pôsobí ako prevencia niektorých druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny prostaty či vaječníkov. V ostatných druhoch papriky sa však tiež nájdu karotenoidy, ktoré chránia srdce. Celkovo však platí, že spomedzi všetkých paprík má najviac živín práve tá červená.

Paprika, zelenina
Thinkstock

Paprika obsahuje množstvo draslíka, ktorý telu pomáha s hospodárením s vodou a minerálmi, zlepšuje výkonnosť svalov a reguluje krvný tlak. Najviac je ho v červenej a žltej. Netreba zabúdať ani na vlákninu, tá vám pomôže s trávením či vysokým cholesterolom. Betakarotén zas môže pomôcť predísť niektorým druhom rakoviny.

Zázračný kapsaicín

Keby ste zjedli plnú šálku roztopenej čokolády, orieškov či syra, bola by to poriadna kalorická bomba. Paprika? Mizivých 30 až 40 kalórií a ešte k tomu vás vďaka vláknine zasýti. To sa dá skvele využiť napríklad ak chcete niečo chrumkať pri televízii či pri poháriku. Namiesto orieškov či čipsov nakrájajte papriku na pásiky a k tomu si pripravte hummus alebo salsu. Túto zeleninu môžete samozrejme využiť predovšetkým v šalátoch, ale tiež dusenú.

Samostatnou kapitolou je látka zvaná kapsaicín, ktorú nájdete v čili papričkách. Práve ona zabezpečuje to, že vás poriadne štípu – a čím viac, tým lepšie, keďže štipľavosť indikuje množstvo antioxidantov. Aj keď najprv pálenie nezvládate, po čase zvyknete a dokonca sa vďaka nemu do tela vyplavujú endorfíny, ktoré vám zlepšia náladu. Kapsaicín pomáha pri spaľovaní tukov a tiež vtedy, keď vám je zima alebo vás niečo bolí.

Niekoľko štúdií na zvieratách zas naznačuje, že táto látka dokáže zabíjať rakovinové bunky. V tomto prípade je však potrebný ešte rozsiahly ďalší výskum.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom