17 potravín, ktoré si poradia s pálením záhy

pálenie záhy, bolesť, bolesť v krku, žena, zdravie, beauty, škrabanie
Thinkstock
reklama:

Nepríjemný pocit pálenia záhy, ktorý spôsobuje zväčša nesprávne stravovanie, dokážu účinne potlačiť tieto jedlá.

Ak sa vám nepodarilo predchádzať páleniu záhy správnym stravovaním, nemusíte automaticky siahnuť po liekoch, niektoré potraviny si so ňou poradia prirodzene.

Na raňajky je dokonalá ovsená kaša. Nielenže je sýta a výživná, ale na rozdiel od väčšiny jedál plných sacharidov nespôsobuje pálenie záhy. Pokojne si ju doprajte s jablkami, hruškami, lesnými plodmi či pomarančom, keďže ovsené vločky “zablokujú” kyslosť ovocia.

Ak to s ním nepreženiete, zázvor vám s pálením záhy mimoriadne pomôže. Chutný je v čaji, koktejloch či ako prísada do rôznych sladkých i slaných i jedál a môžete po ňom siahnuť aj pri problémoch s trávením.

Aloe vera má vo všeobecnosti liečivé účinky a zároveň pomáha aj pri pálení záhy. Dá sa kúpiť napríklad vo forme nápoja či výživových doplnkov a osviežujúca rastlinka je chutná napríklad aj v jogurte.

6 potravín, ktoré nedávajte nikdy do mrazničky

Šaláty sú veľkými pomocníkmi, no ak vás páli záha, vyhnite sa paradajkám a cibuli. Zabudnite na pridanie syra či dressingov s vysokým obsahom tuku. Ak chcete použiť nie veľmi zdravú šalátovú zálievku, skúste ju obmedziť na maximálne jednu lyžicu.

Jeden banán vás zasýti a pre tých, ktorých trápi záha, je ideálny. Pozor, malému percentu ľudí však nepomáha a tento problém ešte zhoršuje. To isté platí aj o melónoch.

Fenykel okrem nepríjemnej záhy pomôže aj s trávením. Je mimoriadne chutným doplnkom šalátov a hodí sa napríklad i ku kuraťu.

Zaručeným riešením je hydina plná bielkovín a bez kalórií navyše. Pozor – nevyprážať! Kuracie alebo morčacie chudé mäso varte, pečte, grilujte či duste. Takisto pripravujte ryby a morské plody, ktoré vďaka svojmu zloženiu dokážu potláčať pálenie záhy.

Prekvapivé zázračné potraviny, po ktorých sa chudne

V potravinách nakladajte do košíka zelenú zeleninu ako brokolicu, špargľu či fazuľové struky a so záhou pomôže aj koreňová zelenina. Obzvlášť účinný je zeler, ktorý pre vysoký obsah vody neobsahuje takmer žiadne kalórie a zároveň v sebe skrýva množstvo vlákniny. Nemusíte jesť len koreň v polievkach, zeler má tiež veľmi chutné stonky. Plusom je tiež to, že potláča apetít.

Ak vás záchvaty pálenia záhy prepadávajú často, je dobré mať po ruke petržlenovú vňať, ktorá upokojí žalúdok a pomáha s trávením. Stačí ňou ochutiť polievku, alebo ju chvíľu žuť.

Mnohí ľudia tvrdia, že im pomáhajú nesolené a nepražené oriešky, predovšetkým mandle, ďalší nedajú dopustiť na mlieko. Čo sa týka sacharidov, siahnite po kuskuse či ryži.

5. novembra 2014

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hod