9 super potravín, s ktorými sa vyhnete jarnej únave

Zdravie
thinkstockphotos

Nestále jarné počasie dá nášmu telu riadne zabrať. Ako účinne odolávať chorobám a nedostatku energie? Vyskúšajte zmeniť stravu!

1. Potraviny bohaté na železo: Nedostatok železa spôsobuje zlé zásobenie organizmu kyslíkom, čo vyvoláva únavu a vyčerpanie. Vyhľadávajte teda potraviny ako sú napr. strukoviny, sušené ovocie, orechy, mäso a dary mora.

2. Potraviny bohaté na zinok: Zinok ovplyvňuje náš imunitný systém a pravidelným príjmom tohto prvku vaše telo posilníte a naštartujete. Nájdete ho najmä v syroch, mliečnych výrobkoch či droždí.

3. Papája: Okrem dužiny, ktorá obsahuje množstvo vitamínov i vápnik, semienka tohto ovocia majú vysoký obsah enzýmu papaínu, ktorý podporuje trávenie, má silné protizápalové účinky a zároveň čistí telo od toxínov aj parazitov.

Zdravé šťavy, ktoré bojujú proti týmto 6 problémom

4. Granátové jablko: Ovocie bohaté na minerály, vitamíny, farbivá, a navyše so silnými antioxidačnými účinkami. Toto šťavnaté ovocie má zároveň vysoký obsah železa, a vitamínu C, ktorý pomáha železu lepšie sa vstrebávať v organizme.

5. Biely jogurt: Je zdrojom ľahkých a trávenie nezaťažujúcich bielkovín, probiotických kultúr a vitamínu D. Pravidelná konzumácia mliečno kyslých výrobkov naštartuje vašu imunitu, zbaví vás podráždenosti i únavy a prospešne pôsobí na črevnú mikroflóru.

6. Pŕhľava: Prvé výhonky žihľavy sú veľmi zdravé. Obsahujú veľa vitamínov, prečisťujú organizmus, pôsobia močopudne a protizápalovo. Dajú sa využiť aj ako podporný liečebný prostriedok pri cukrovke. Ideálne je piť trikrát denne šálku žihľavového čaju po dobu troch týždňov.

Prekvapivé účinky bieleho jogurtu na vaše zdravie a krásu

7. Acai -:Antioxidant, ktorý prečisťuje a detoxikuje organizmus, pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a pôsobí regeneračne na steny ciev.

8. Ženšen: Zlepšuje sústredenie, pamäť i náladu. Pôsobí proti depresiám, úzkosti a stresu

9. Žerucha: Obsahuje veľké množstvo minerálov ako horčík, draslík, železo a vápnik. Na jar vám prospeje predovšetkým vďaka vitamínu C, ktorý je zdrojom vitality a bojuje proti infekciám. Pridávať ju môžete do šalátov, polievok či nátierok.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom