Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
černice, ovocie, žena, výživa, zdravie, jedlo
shutterstock.com
1. augusta 2014 ZdravieDomáci lekár od LotaSITA Diskusia()

9 úžasných účinkov černíc nielen proti rakovine a kilám

Na liečivú moc týchto plodov poukazoval už jeden z najvýznamnejších lekárov histórie Hippokrates. Aké výživné látky ukrývajú pod ostrým tŕním?

Černice sa nachádzajú vo všetkých kútoch Európy, vyhovujú im rúbaniská, slnečné pláne lesov či tesná blízkosť potokov. Tieto tmavofialové až čierne plody sprevádzajú ľudstvo už od staroveku. Akú silu v sebe skrývajú?

1. Viažu voľné radikály, čím eliminujú srdcové a nádorové ochorenia.

, ovocie, žena, výživa, zdravie, jedlo, šalát, jesť, maliny
shutterstock.com

2. Regenerujú sliznice i pleť, spomaľujú starnutie buniek.

3. Priaznivo pôsobia pri zápche, liečbe močových a žlčových ciest.

4. Chránia zrak pred vplyvom voľných radikálov.

5. Podporujú správnu funkciu nervov alebo svalov.

6. Pomáhajú pri liečbe reumy a prispievajú k zdravým zubom.

7. Tlmia horúčku a priaznivo pôsobia počas priebehu vírusových či zápalových ochorení.

Prečítajte si aj: Liečivé účinky brokolice

8. Černice sa osvedčili, ako vynikajúci pomocník pri chudnutí. To ovplyvňujú tieto skutočnosti. V prvom rade majú tieto tmavé plody minimálny obsah cukru ( v stogramovej dávke sa ukrýva len 200 kJ) a okrem toho obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a z tela odstraňuje toxické látky.

9. V tmavých plodoch sa skrýva vysoký podiel horčíka (až 24 mg v 100 g černíc). Niet divu, že mnohí odborníci ich práve preto považujú za efektívne prírodné liečivo na psychické napätie, nápor stresu a zvýšenú nervozitu.

Prečítajte si aj: Štyri zdravé potraviny, ktoré sú plné tuku

Rady pre gazdinky

Ako sa černice dajú využiť v kuchyni? Vyskúšajte naše tipy:

– pridávajú sa ako prísada do mrazených drení či zmrzlín,

– vynikajúco chutia v jogurtoch, pudingoch, ovocných zmesiach,

– miešajú sa so smotanou, mliekom, tvarohom a inými mliečnymi výrobkami,

– z černíc sa dajú robiť džemy, nápoje, sirupy,

– skvelo sa hodia v kombinácii s inými druhmi ovocia, najmä s jablkami, nektárinkami či hruškami,

– na záver černice dodajú znamenitú chuť aj mäsu, hlavne hydine a zverine.

Odporúčané články

Zázračné Acai: Neuveriteľne silný antioxidant! Rakytník, unikátny všeliek budúcnosti

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Domáci lekár

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...