Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Strava bohatá na vlákninu
Shutterstock
26. mája 2014 ZdravieDiéty od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Ak chcete „depku“, po týchto jedlách ju zaručene dostanete

Nie sú to len povedačky, keď sa hovorí: „ste to, čo jete“… Potraviny ovplyvňujú naše telo, naše myslenie, energiu aj našu náladu.

(Ne)vinné pečivo

Nie je tajomstvom, že Slováci majú radi múku a múčne jedlá. Buchty, knedle, halušky… Toto všetko nás sprevádza na tanieri už odmalička, a preto je takýto druh jedla prirodzenou voľbou, ak rozmýšľame, čo navaríme na nedeľný obed.

Je dokázané, že pšenica deštruktívne ovplyvňuje naše mozgové tkanivo a sú rady následkov spôsobených jej nadmernou konzumáciou:

vínové pečivo, víno, slané, jedlo, praclíky
Ilustrácia shutterstock.com

-Migréna

-Nutkavá chuť na ďalšiu porciu jedla (spôsobená výkyvmi hladiny cukru v krvi- vysoký glykemický index)

-Únava a strata energie

-Znížená schopnosť koordinácie

-Poškodenie periférnych nervov

Spolu s konzumáciou lepku sa okrem psychických potiaží pridružujú aj tie fyzické, a to nadváha alebo prekyslenie organizmu.

Je cukor naozaj tak škodlivý?

Prieskumy tvrdia, že v priemere pribudne na jedného Slováka približne 35kg cukru ročne! To znamená, že zjeme skoro 100g cukru za deň a vlastne ani nevieme ako. Prísun veľkého množstva cukru môže nášmu organizmu naozaj škodiť. V článku Negatíva ktoré spôsobuje v našom tele cukor ste sa dočítali o niektorých škodlivých účinkoch. Vedeli ste však, že na cukre si telo vytvára fyzickú aj psychickú závislosť? Táto závislosť je dokonca porovnateľná so závislosťou na kokaín! Po vysadení cukru čo i len na mesiac môžte badať klasické abstinenčné príznaky, ako nervozitu, zimnicu, zmeny nálad… Tu sú však ďalšie z dôsledkov, ktoré má na náš organizmus jeho konzumácia:

Kharisma

-Otupenosť a znížená aktivita

-Úzkosti a horšie zvládanie stresu

-PMS

-Tvorba vrások a šedivenie

-Bolesti hlavy a migréna

-Hormonálna nerovnováha

-Rakovina

Nie je teda veľmi múdre zlú náladu alebo rozchod, či vyhadzov v práci zajedať sladkými dobrotami. Nebude vám po nich lepšie, práve naopak. Okrem výčitiek z prijatých kalórií vám náladu určite zhorší.

Mäso

Spolu s konzumáciou mäsa prijmeme aj energiu zvieraťa, z ktorého máme pokrm uvarený. Čím ďalej, tým sú na jatkách agresívnejší a zviera je pri zabíjaní veľmi vystresované, čo si odnáša v sebe formou stresových hormónov, ktoré potom zjeme. Je dokázané, že ľudia konzumujúci mäso sú náladovejší a vystresovanejší ako napríklad vegetariáni. Takisto sú náchylnejší na rakovinu hrubého čreva.

ZDROJ: stream.cz

Odporúčané články

Poznáte týchto 8 najzdravších chutí na svete? Päť jedál, ktoré vám dodajú energiu

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Diéty

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...