Aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou na potraviny?

Bolesť brucha

Pritom neznášanlivosťou na niektoré druhy potravín trpí každý druhý Slovák a často o tom nemusí ani vedieť.

Neznášanlivosťou potravín so súvisiacou zníženou kvalitou života trpí približne každý druhý Slovák, tvrdia štatistiky. V skutočnosti môže mať intoleranciu omnoho viac ľudí. Väčšina z nich o tom pritom vôbec nemusí tušiť a rôznorodé symptómy sa zbytočne a neúspešne snaží potlačiť rôznymi liekmi.

Čo je alergia a čo intolerancia?

Mnoho ľudí si mýli pojmy alergia a intolerancia. Kým alergické reakcie sú okamžité, ľahko samodiagnostikovateľné a často životu nebezpečné, u intolerancie to neplatí. Reakcie sú oneskorené, až 72 hodín po konzumácii, príznakov je veľké množstvo, priamo neohrozujú život a človek si ich zriedkavo dokáže diagnostikovať sám. Príznaky intolerancie sa často skrývajú za symptómy iných ochorení, a preto sú nenápadnejšie. Medzi ne patria napríklad tráviace problémy, bolesti hlavy, únava, nadváha, kožné problémy či dokonca depresie

Ktoré potraviny sú rizikové?

Identifikáciou potravín a eliminovaním ich konzumácie je možné zbaviť sa príznakov a po čase sa dokonca k ‚zakázaným‘ potravinám vrátiť. Najčastejšie ide o kravské mlieko, vaječný bielok, pšenicu, pivovarské kvasnice, kukuricu, pistácie, jačmeň, kešu oriešky, hrach a červenú fazuľu.

Intolerancia sa stáva čoraz viac rozšírenou

Tomu, že ide o čoraz rozšírenejší problém, naznačuje aj zvyšujúci sa predaj testov potravinovej intolerancie. Samotný test slúži na identifikáciu potravín, ktoré pacientovi výrazne komplikujú život. Rozhodujúci je nasledujúci krok, a to poradenstvo u odborníka a korekcia jedálneho lístka pod jeho dohľadom.

Neznášanlivosť na potraviny môže ohroziť život!

Reálne číslo trpiacich na intoleranciu nie je teda úplne možné presne vyčísliť, pretože potravinová intolerancia sa často maskuje za iné príznaky. Nízka informovanosť o jej existencii a nepreplácanie testov zdravotnými poisťovňami doteraz bránili ľuďom takéto vyšetrenie absolvovať. Niektorí ľudia preto typicky chodili od jedného lekára k druhému a absolvovali množstvo vyšetrení a liekovej terapie bez toho, aby niekto zistil reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov. A pritom odborníci varujú, že z dlhodobého hľadiska potravinová intolerancia ohrozuje život.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom