Čerešňový koláč pre maškrtníkov

čerešňový koláč, recept, pečenie
Thinkstock

Pošteklite svoj apetít nezameniteľnou chuťou tejto dobroty.

Suroviny na cesto

500 g masla, 8 vajec, 500 g práškového cukru, štipka soli, 500 g polohrubej múky, 250 ml vaječného likéru, 2 kávové lyžičky prášku do pečiva, 1 kg čerešní, 100 g postrúhanej čokolády

Krém

200 ml smotany na šľahanie, 200 ml kyslej smotany, 2 balíčky vanilkového cukru

Postup

Maslo, cukor a soľ vyšľaháme dopenista. Postupne pridávame vajcia. Prilejeme vaječný likér a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a po troške spolu s čokoládou zľahka vmiešame do vaječno-tukovej zmesi.

Plech vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Naplníme cestom a navrch poukladáme umyté, odstopkované čerešne, ktoré sme zbavili kôstok. Koláč pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C asi 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Krém si pripravíme tak, že kyslú smotanu a smotanu na šľahanie vyšľaháme s vanilkovým cukrom dotuha a rozotrieme na koláč.

Môžeme dozdobiť kakaom, postrúhanou čokoládou alebo čerešňou či pokvapkať vaječným likérom.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom