Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
zdravie
shutterstock.com
25. mája 2014 ZdravieDiéty od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Chcete byť zdravá a štíhla?

Zistite, ktoré potraviny vám v tom bránia, alebo vás na vašej ceste brzdia.

Všetko je o rovnováhe

V dnešnej dobe, keď sa veľmi veľa hovorí o prekyslení organizmu, vieme, že keď nejeme zeleninu a nepijeme čistú vodu, veľmi svojmu zdraviu nepomáhame. Vedeli ste ale, že aj činnosti, ktoré vykonávame, robia prostredie v našom tele kyslejšie alebo zásaditejšie?

Čo je prekyslenie organizmu?

Prekyslenie je zvrat prirodzenej zásaditej reakcie vnútorného prostredia ľudského organizmu na kyslú v dôsledku kyselinotvornej stravy civilizovaného človeka. Dnešná strava prevažnej väčšiny ľudí je na 98% kyselinotvorná. Adekvátna strava človeka má však byť v priemere z 80% zásadotvorná a len z 20% kyselinotvorná. Táto zmena, ktorú uskutočnil človek, je jednou z hlavných príčin väčšiny ľudských chorôb.

Prečítajte si aj: Parazity: Neviditeľný nepriateľ tela

[cption id=“ttchment_29877″ lign=“lignright“ width=“640″] shutterstock.com[/cption]

Zásadité aktivity vs. kyselinotvorné

Nielen strava, ale aj činnosti, ktoré vykonávame, dokážu ovplyvniť pH hodnoty v našom tele. To, aké máme pH moču si dokážeme jednoducho zmerať lakmusovými papierikmi.

pH 9: relaxácia, meditácia, láska…

pH 4: prepracovanosť, hnev, žiarlivosť, strach, chronický stres…

80 na 20

Tentokrát nie je reč o krvnom tlaku, ale o ideálnom pomere živín na vašom tanieri. Osemdesiat percent by mali tvoriť zásadité potraviny, resp. potraviny pôsobiace na náš organizmus zásadito a zvyšných 20% sú potraviny spôsobujúce kyslé pH v organizme.

[cption id=“ttchment_29878″ lign=“lignright“ width=“640″] shutterstock.com[/cption]

Silne zásadotvorné

pH 9: mladý jačmeň, citrón, červený melń, petržlen

pH 8,5: riasa agar (robí sa z nej želé), melón cantaloupe, chilli, datle, figy, mango, hrozno

Mierne zásadotvorné

pH 8,5-8: ovocné a zeleninové šťavy, bylinný čaj, hrozienka, hrušky, ananás, makové mlieko, avokádo, dyňa, maliny, grep, broskyne, cesnak, špenát, kokosový olej. morská soľ

pH 8-7,5: cvikla, papriky, brokolica, karfiol, kapusta, tekvica, bataty, kakaové bôby, karob, aloe vera, zázvor, pomaranč

pH 7,5: uhorka, artičoky, čerešne, višne, rajčiny, kokos, med, mladé fazuľky, miso,

pH 7,5-7: amarant, quinoa, reďkovka, bio sója, chren, instantné droždie, olivový olej, ľanový olej, mandle, gaštany

Neutrálne

pH 7: Surové mlieko, nesladený jogurt, srvátka

Mierne kyselinotvorné

pH 6,5-6: špalda, brazilské orechy, vaječné bielka, cottage, slivky, čučoriedky, brusnice, pasterizované kozie mlieko, šošovica, jačmeň, vlašské orechy, mliečne výrobky, fruktóza, melasa, horčica, slnečnica, popcorn neochutený

pH 6: pohánka, celozrnné krekry, ryža červená, hnedá a basmati, ovsené vločky, tvaroh, tvrdý syr, bryndza, majonéza, zemiaky

pH 5,5: ryby, víno, morské plody, konzervy, šľahačka, sladené džúsy, sladené jogurty, sladené mlieka, domáci tabak

Silne kyselinotvorné

pH 5: kuracie mäso, morčacie mäso, zverina, zajac, hnedý cukor, čokoláda, cestoviny, krupica, bonbóny, sladené nápoje, energetické nápoje, káva, čierny čaj, alkohol, soľ

pH 5-4: hovädzie mäso, bravčové mäso, biely cukor, biela múka, biely chlieb a pečivo, lieky, cigarety, coca cola

Odporúčané články

Vedci zistili, takto vplývajú psy na zdravie majiteľov Baklažánová pizza bez výčitiek, po ktorej sa nepriberá

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Diéty

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...