Chcete krájať ako profík? Tu sú tipy Daniela Hrivňáka

Nože

DJ/PR Kto má vášeň pre varenie, musí mať tiež vášeň pre kuchynské nože. Šéfkuchár Daniel Hrivňák má jedno i druhé, a okrem toho dlhé roky praxe v gastronómii. Poradí vám, ako zdokonaliť techniku krájania.

Stavte na dobrú partiu

Každý profík vám povie, že jeden nôž, hoci i kvalitný, je málo. Ibaže by ste si sedem dní v týždni a tri razy denne vystačili s odkrojeným krajcom chleba s maslom. Pri množstve rôznorodých povrchov, ktoré počas prípravy jedál potrebujete nakrájať, narezať, olúpať či vykostiť, dostane zabrať celá plejáda nožov.

Všeobecne rozšíreným mýtom je, že kvalitnú sadu nevyskladáte za desiatky, ale minimálne za stovky eur. Vôbec nie! Aj vďaka popularizátorovi zdravého a ekonomického varenia Jamiemu Oliverovi môžete mať doma vybavenie „biznis triedy“ za cenu „turistickej“.

Obľúbený šéfkuchár bez čapice spojil sily so sieťou supermarketov BILLA a prináša exkluzívnu kolekciu kuchynských nožov a štýlového stojana z akáciového dreva. Zbierajte nálepky za každý nákup v potravinách a môžu byť vaše so zľavou až 83 percent.

Daniel hrivnak.jpg
Daniel Hrivňák

Jamieho meno je zároveň zárukou, že nože nebudú iba vkusnou dekoráciou, ale praktickými a plne funkčnými každodennými pomocníkmi.Váhou a rozmermi sa líšia v závislosti od účelu použitia, čo ich však spája, sú rukoväte vyrobené z ABS, kopolyméru zo skupiny termoplastov, ktorý je extra odolný voči mechanickému a chemickému poškodeniu. Samozrejmosťou je tiež zosilnená oceľová časť medzi čepeľou a rukoväťou kvôli lepšej ochrane prstov.

Podložte dosku utierkou

Nielen čím, ale aj na čom krájate, je dôležité. Ak sa vám nechce vyťahovať podložku a rozhodnete sa krájať priamo na tanieri alebo dokonca na kuchynskej linke, ušetríte možno pár sekúnd, ale znižujete tak životnosť nožov. Mramor, bridlica, sklo ani keramika im neprospieva.

„Na krájanie sú najvhodnejšie dosky spĺňajúce normu HACCP, vyrobené z polyetylénu. Nič nepokazíme ani drevenými, to už však zľavujeme z hygienického hľadiska,“ upozorňuje na mínusy klasických dosiek šéfkuchár Daniel Hrivňák. Tie moderné majú podľa neho aj ďalšiu nezanedbateľnú výhodu: „Sú vybavené protišmykovými gumenými nožičkami, ktoré zabraňujú neželanému pohybu dosky po stole.“

Ak práve vaša doska nožičky nemá, nič sa nedeje, expert na gastronómiu má náhradné riešenie: „Siahnite po tom, čo máte najbližšie, či už po kuchynskej papierovej rolke alebo po bežnej utierke. Stačí jemne navlhčiť, podložiť pod dosku, a tá sa zmení na dokonale nehybnú plochu vhodnú na krájanie čohokoľvek.“

Noze spolu.jpg

Skúste techniku mačacích pazúrov

Riziko rezných rán zažehnáte, ak ruku, ktorou pridŕžate krájanú potravinu, držíte v pozícii s hánkami napred a s prstami ohnutými nadol – presne tak, ako to robia mačky, keď zatínajú pazúry.

„Takto chránené prsty využijeme aj ako pomocnú plochu na stabilizovanie čepele, čím dosiahneme rovnomerne nakrájanú surovinu a dokážeme výrazne urýchliť krájanie. Samozrejme, chce to hodiny tréningu. Hovorí sa, že žiaden kuchár nie je kuchárom, kým sa aspoň tisíckrát neporeže,“ smeje sa Hrivňák.

K správnemu prstokladu pri krájaní podľa neho neodmysliteľne patrí správna technika pohybu noža. „Špičku čepele nikdy neodnímame od dosky, ktorá nám slúži ako takzvané posúvadlo noža pri krájaní suroviny. Na krájanie využívame ostatnú dĺžku čepele,“ radí šéfkuchár.

K top forme noža prispejú noviny

Povaľujú sa vám v kuchyni staré noviny? Vyberte dvojstranu s čo najhustejším množstvom textu a získate nečakanú pomôcku pre provizórne domáce ostrenie opotrebovanej čepele. Funguje to preto, že v čiernom tlačiarenskom farbive nájdete stopy grafitu, a ten pomáha zachovať ostrie v top stave. Položte nôž na papier a niekoľkokrát jeho ostrou časťou pomaly, plynule prejdite po novinovom papieri, potom to isté zopakujte s druhou stranou čepele.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom