Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
tipy, variť, varenie, jedlo, culinarium, hrniec, gazdinka, žena,
shutterstock.com
30. decembra 2017 Lifestyle od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Chute Slovákov sa za posledných 20 rokov zmenili. Čo teraz jeme najviac?

Vyplýva to z analýzy Slovenského farmárskeho družstva.

Chute Slovákov sa za posledných 20 rokov zmenili. Jeme menej mäsa, ovocia a zemiakov, pijeme menej mlieka, znížili sme spotrebu cukru a rovnako aj menej solíme. Naopak, viac Slovákom zachutili syry, ryby, zelenina a káva. Vyplýva to z analýzy Slovenského farmárskeho družstva (SFD).

„Spotreba mäsa je na Slovensku podľa analýzy o takmer desatinu nižšia ako pred 20 rokmi. Podľa údajov Štatistického úradu SR predstavovala ročná spotreba mäsa prepočítaná na jedného obyvateľa 59 kg. V porovnaní s rokom 1996 tak klesla o 6 kg. Za posledných 20 rokov klesla predovšetkým spotreba hovädzieho a teľacieho mäsa, menej výrazný, ale predsa pokles, bol evidovaný aj v prípade spotreby bravčového mäsa. Naopak, hydinu majú Slováci na tanieroch častejšie ako pred 20 rokmi,“ uvádza sa v tlačovej správe SFD.

Hoci spotreba mlieka a mliečnych výrobkov je vyššia ako pred dvoma desaťročiami, za odporúčanou hodnotou Slováci podľa SFD stále zaostávajú. Vlani predstavovala ročná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov spolu v prepočte na jedného obyvateľa 175,5 kg. Oproti roku 1996 tak bola vyššia o 8,3 %. Odporúčanú úroveň ale nedosiahla, nakoľko z nej tvorila necelých 80 %. Spôsobené to bolo aj tým, že v prípade spotreby konzumného mlieka je na Slovensku zaznamenaný klesajúci trend. Vlani vypil priemerný Slovák podľa SFD 45,1 litrov mlieka, teda o približne tretinu menej ako v roku 1996 (71,5 litrov).

Za posledných 20 rokov sa ešte znížila aj spotreba vajec, cukru, cukrárenských výrobkov, chleba aj pšeničného pečiva. Výrazne sa znížil najmä dopyt po zemiakoch a strukovinách. Ročná spotreba zemiakov prepočítaná na jedného Slováka za posledných dvadsať rokov klesla až o 40,2 %, a to zo 78,4 kg na 46,9 kg. V prípade ovocia bol evidovaný pokles o 7,5 %.

Naopak, v prípade spotreby syrov a tvarohov je zaznamenaný výrazný nárast (z 8,1 kg na 13,9 kg) a odporúčanú hodnotu podľa SFD prekračujeme. Nárast spotreby eviduje aj maslo, a to o viac ako tretinu a zeleniny si dnes Slováci doprajú o necelé dve percentá viac ako pred 20 rokmi. Z analýzy vyplýva, že sa zvýšil aj dopyt po káve, cestovinách a trvanlivom pečive.

Slovenské farmárske družstvo združuje poľnohospodárske podniky po celom Slovensku. Hospodári na viac ako 25 tis. hektároch v rôznych podmienkach. Vzniklo za účelom vytvorenia silného partnerstva medzi vybranými podnikmi poľnohospodárskej prvovýroby na Slovensku. Jeho cieľom je zabezpečiť ich dlhodobú a udržateľnú prosperitu a finančnú stabilitu.

K téme

Vedci vytvorili prevratný krvný test, dokáže odhaliť všetky tieto ochorenia Dobré správy? Malý počítač v srdci pomáha pacientom so srdcovými poruchami

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

K téme

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.