Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
marhule
shutterstock.com
20. júla 2014 ZdravieDiéty od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Čo ste (ne)vedeli o marhuliach

Júl je mesiacom marhúľ. Vedeli ste, na čo všetko sú marhule dobré? Samozrejme okrem skvelého marhuľového koláča.

Posol leta

O marhuliach sa hovorí, že sú prvými znakmi leta. Do rovnakej skupiny ovocia patria aj broskyne, jablká a hrušky. Sú plné betakaroténu a vlákniny a napriek tomu, že sušené a zavárané sú dostupné počas celého roku, toľko vitamínu C a výživných látok ako obsahujú čerstvé, žiaľ neobsahujú. Jedna priemerná marhuľa váži približne 40 gramov a obsahuje iba 20 kalórií. Taktiež glykemický index ( toto číslo má na starosti informovať o tom, aké kolísanie hladiny cukru v krvi narobí jedlo, čo zjeme) je na strednej úrovni.

Ovocie- v čom spočíva jeho sila

Chránia zrak

Veľa štúdií dokázalo, že konzumovanie marhúľ má veľmi pozitívne účinky na zdravie nášho zraku. Pomáha posilňovať zrakové nervy a už dve či tri marhule denne pôsobia ako prevencia pred stratou zraku v starobe.

Aj keď sa tri porcie ovocia môžu zdať príliš, stačí si dať pár plátkov do ranných cereálií a počas dňa si radšej miesto sladkosti na zahnanie mlsnej, spomeňte na marhule.
marhule
shutterstock.com

Veľmi dôležité antioxidanty

Pozor na dovážané marhule, pretože tie sú odtrhnuté ešte nedozreté a keďže dozrievajú po ceste k nám, neobsahujú toľko výživných látok, ako tie, o ktorých viete, že dozreli na strome. Preto treba radšej nakupovať od overených obchodníkov, alebo na trhu a najmä v sezóne, keď už nemáte možnosť dopestovať si vlastné. Čím viac antioxidantov telo príjme, tým má väčšiu ochranu pred voľnými radikálmi. Netreba zabúdať ani na obsah karotenoidov a vitamínu A, ktorý posilňuje imunitu. Je dokázané, že ľudia konzumujúci marhule sú menej náchylní na rôzne infekcie a choroby.

Vlákina

Sušené marhule sú jedným z najlepších zdrojov vlákniny. Obsahujú špeciálny druhy vlákniny, ktorá sa správa ako gél a pohlcuje mastné kyseliny. Vysoký obsah vlákniny chráni pred problémami a ochoreniami súvisiacimi s tráviacim traktom a taktiež pomáhajú živinám vstrebať sa.

Ako zbaviť ovocie chemikálií?

Pomoc srdcu

Vláknina v marhuliach pomáha absorbovať LDL a zlý cholesterol v tele, čo v konečnom dôsledku znamená, že pomáhajú pri prevencii s kardiovaskulárnymi chorobami.

Draslík

Vysoký obsah draslíku pomáha pri prevencií kŕčov a spolu v správnej kombinácii soli a sodíka pomáhajú pri odvodňovaní a tiež pri udržovaní stabilného krvného tlaku. Už 1/2 šálky marhúľ denne vám zabezpečí 21% denného príjmu draslíka.

Rakovina

Antioxidanty obsiahnuté v marhuliach pomáhajú redukovať voľné radikály v tele a tým sú účinnou zbraňou v boji s rakovinovými bunkami. Voľné radikály sa v tele tvoria najmä ako reakcia na znečistenie ovzdušia, slnečné a ultrafialové lúče a výfukové plyny. Spôsobujú degeneračné zmeny rastových buniek v tele, čo vedie k rôznym nádorovým ochoreniam.

beauty, krása, mejkap, make-up, líčenie, pleťové vody
www.shutterstock.com

Zlepšujú kvalitu pokožky

Pôsobia ako prevencia proti starnutiu pokožky a takisto sú účinné v boji s akné.

Posilňujú kosti, zbavia vás astmy

Vďaka obsahu vápnika pomáhajú pri výstavbe a posilnení kostí. Nízke hladiny vápnika môžu viesť k osteoporóze- chorobe rednúcich kostí. Astma je choroba slabých pľúc, ktorým konzumovanie tohto ovocia veľmi pomáha.

Čerešničkou na torte je pomoc pri chudnutí

Vysoký obsah vlákniny pomáha pri trávení a vylučovaní, čo sa prejaví na zlepšení metabolizmu. Aj vďaka nízkemu počtu kalórií, je marhuľa viac ako vhodná, keď máte chuť na sladké.

Odporúčané články

Skutočný príbeh: Hanblivosť ho stála život Toto ovocie je skutočným zázrakom prírody, dokáže pomôcť vyliečiť rakovinu žalúdka a bojuje so zápchou

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Diéty

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...