Čokoláda bez kalórií? Šnupanie kakaa si podmaňuje svet

čokoláda, žena, vlasy, kakao, sladkosti, lahodná chuť, hnedá
shutterstock.com

Šnupanie kakaa je diétnejšie a lacnejšie ako konzumácia čokolády, mozgu však poskytne rovnaký zážitok.

Milujete opojnú chuť čokolády ale máte obavy z nadmerných kalórií? Belgický výrobca čokolády predstavil nový trend, ktorý zabezpečí pôžitok bez kilogramov navyše – šnupanie kakaa. Mozog má z takéhoto podania kakaa rovnaký zážitok ako z konzumácie čokolády a to bez zbytočných joulov navyše.

, vé bôby, čokoláda, vý prášok, sladkosť, jedlo, bonbón

Šnupanie bez výčitiek?

Zvláštny spôsob konzumácie čokolády vymyslel výstredný Belgičan Dominique Persoone v roku 2008 pri príležitosti narodeninovej oslavy člena kapely Rolling Stones Ronnieho Wooda. „Hľadal som nový spôsob ako ochutnať a konzumovať čokoládu a objavil som ho v šnupaní,“ uviedol experimentátor. Persooneho obchod s čokoládami a cukrovinkami v Antverpách, ktorý zdobia obrovské čokoládové zvieratá vrátane dvojmetrovej žaby či pudlíka, ponúka aj slané čokoládové poháre na tequilu či pralinky máčané v marihuane a stal sa obľúbenou atrakciou mesta.

Persoone nedávno začal vyrábať aj špeciálny nástroj, ktorý uľahčuje šnupanie kakaa. Kvalitný kakaový prášok dodáva v extra jemnej kvalite aj s rôznymi prísadami vrátane malín, zázvoru či mäty. Kakao sa nasáva nosom, kde niekoľko hodín uvoľňuje do mozgu potrebné látky a pôsobí na centrá vylučujúce hormóny dobrej nálady. Pritom človek neprijíma energiu, ktorú by konzumoval s čokoládou.

Trend, po ktorom sa zapráši

„Keď ho šnupete, máte podobný zážitok ako pri konzumácii čokolády. Čokoládu však rafinovane vnímate niekoľko hodín a pritom neprijímate žiadnu energiu. Stimuluje rovnaké centrá potešenia v mozgu, ako keď jete čokoládu,“ uviedla Mary Jean Dunsdon, ktorá ako prvá v Kanade začala predávať set prášku s pomôckou na šnupanie kakaa.

Bizarný nápad sa stáva hitom – od začiatku roka si pomôcku kúpilo vyše 25-tisíc zákazníkov a toto číslo stále rastie. „Myslím, že väčšina ľudí nie je zvyknutá šnupať, takže keď kakao prvýkrát inhalujú, sú všetci trochu šokovaní. Na začiatku k tomu asi patrí trochu údivu. Následne sa čokoláda začne sypať po zadnej strane krku a na tvári sa objaví veľmi príjemný výraz. Potom sa to už všetkým páči,“ vysvetlila Dunsdon.

kakao
www.telegraph.co.uk
kakao
www.telegraph.co.uk

Čokoláda s vedľajšími účinkami?

Zvláštna praktika však vzbudzuje otázky týkajúce sa bezpečnosti a zdravotného účinku na organizmus. Kým manažér v čokoládovni The Chocolate Line Pascal Pardo tvrdí, že pred uvedením na trh kontaktovali mnohých doktorov, ktorí potvrdili, že inhalácia kakaa nemá žiadne nežiadúce účinky, ďalší zostávajú skeptickí.

„Je to stále neprebádané územie. Mal by som obavy hlavne v prípade, ak by príliš veľkí nadšenci vdýchli kakaový prášok až do pľúc – takéto konanie by určite uškodilo,“ myslí si doktor Daniel Rutherford.

„Šnupanie bude určite dráždiť nosovú dutinu, a preto si nemyslím, že by mohlo prísť k nadmernej „konzumácii čokolády“ nosom alebo k predávkovaniu. Je to možno problém so zabudovaným riešením,“ dodal Rutherford.

www.theprovince.com. www.telegraph.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom