Čokoláda bez výčitiek: Čo ste o nej nevedeli

Čokoláda bez výčitiek: Čo ste o nej nevedeli
Čokoláda bez výčitiek: Čo ste o nej nevedeli Thinkstock

Milovníci čokolády nedajú dopustiť na túto sladkú závislosť. Lahodné kúsky rozplývajúce sa na jazyku sú návykovou drogou, ktorá rozjasní nejeden náročný deň. Možno to znie neuveriteľne, no slasť z čokolády môže byť aj zdraviu prospešná. Ochutnali ste už výnimočnú RAW (surovú) čokoládu a poznáte jej blahodarné účinky?

Aj vy patríte k milovníkom čokolády? Toto sladké pokušenie nepoteší iba mlsné jazýčky a chuťové poháriky, ale obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov. Šetrne spracovaná čokoláda, bez rafinovaných tukov a cukrov, vyrobená z veľkej dávky kvalitného kakaa, môže totiž pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam, prispieť ku krásnemu zovňajšku a vyvolať pocity šťastia.

Čokoláda kedysi a dnes

Prvé zmienky o čokoláde boli zaznamenané už pred vyše 2 000 rokmi. Stará indiánska legenda hovorí, že Aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji. Aztékovia verili, že kakaovník je mimoriadne vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti. Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka (v gréčtine Theobroma Cacao – božský pokrm). Najkvalitnejšie kakaové bôby rastú na stromoch v strednej a južnej Amerike. Aztécki indiáni nepoznali cukor, preto si vylepšovali chuť čokoládového nápoja pomocou chilli, vanilky a klinčekov. Do Európy sa dostala čokoláda vďaka dobyvateľovi Hernandovi Cortézovi. Pri dobývaní Mexika Cortézovi zachutila čokoláda vyšľahaná do lahodnej peny, ktorá sa podávala na slávnosti pri stretnutí s vládcom Aztékov – Montezumom. Kakaové bôby boli veľmi vzácne a preto z nich vyrobený čokoládový nápoj mohli piť iba panovníci. V Európe sa stala čokoláda veľmi cenným nápojom, ktorý dodával energiu a pôsobil ako afrodiziakum. Tabuľková čokoláda, ako ju poznáme dnes, vznikla začiatkom 19.storočia vďaka holandskému objaviteľovi, ktorý vynašiel prvý lis na oddeľovanie kakaového masla od kakaa. Počas druhej svetovej vojny sa dávala čokoláda ako denný prídel pre vojakov ako zdroj energie. V súčasnosti je čokoláda jednou z najobľúbenejších pochúťok. Najväčšími konzumentmi čokolády sú Američania. Každú sekundu zjedia až 45 kilogramov čokolády. Na túto maškrtu dokážu ročne minúť až 1,3 miliardy dolárov. V dnešnej dobe je čokoláda vysoko cenená aj v kozmetickom priemysle.

Kakaovník Criollo

Existujú tri druhy kakaovníkov. Druh Forastero patrí medzi najrozšírenejšiu odrodu kakaovníka a pochádza z Brazílie. Má výraznú horkosť. Forastero tvorí až 90 % celosvetovej produkcie kakaovníkov. Často sa používa do kakaových zmesí. Ďalším druhom je Trinitario. Táto odroda je odolná voči chorobám a poškodeniu. Môže sa pochváliť korenenou príchuťou s ovocnou arómou. Pomyselnou čerešničkou na torte medzi kakaovníkmi je druh Criollo. Tento kakaovník pochádza zo strednej Ameriky a južného Mexika. Criollo je najzriedkavejší druh kakaovníka. Jeho plody sú považované za najchutnejšie zo všetkých druhov. Zo svetovej produkcie pokrývajú iba 1%. Práve z tohto druhu kakaovníka sa vyrába RAW čokoláda Cocoa.

Výnimočná RAW čokoláda

Vedeli ste, že kakaové bôby vraj obsahujú až štyrikrát väčšie množstvo antioxidantov, ako obsahuje zelený čaj? Kakao stimuluje sekréciu endorfínov, navodzujúcich príjemný pocit a je plné rovnakého fenyletylamínu, ktorý sa vytvára v mozgu v čase našej zamilovanosti. Kakaové bôby sú bohaté na základné minerály vrátane horčíka, síry, vápnika, železa, zinku, medi a draslíka. Bežné čokolády sa vyrábajú z často nekvalitných pražených kakaových bôbov, pridáva sa do nich množstvo zbytočných rafinovaných cukrov (na prekrytie horkej chuti kakaa) a rafinovaných tukov (keďže kakaové maslo je veľmi drahé, pridávajú sa lacnejšie tuky) či iných prísad, ktoré môžu byť pre zdravie a výzor človeka hotovou katastrofou. Preto nie je čokoláda ako čokoláda. Keď už maškrtiť, vyberte si pochúťku, ktorá sa produkuje výhradne z najkvalitnejších ekologicky vypestovaných surovín, takzvanú RAW čokoládu. Na jej dosladenie sa používa napríklad kokosový cukor s nízkym glykemickým indexom, ktorý sa v súčasnosti považuje za najudržateľnejší cukor na svete. Kvalitnú RAW čokoládu ocenia nielen vitariáni a vegáni, ale aj ľudia s intoleranciou na mliečne výrobky, sóju a lepok, ba dokonca aj dámy túžiace po štíhlej postave. Ak sa nechcete vzdať čokolády, vyberte si výbornú RAW alternatívu!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom