Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Chladnička, potraviny
Foto: www.thinkstockphotos.com
1. septembra 2017 ZdravieVýživa od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Dávate do chladničky potraviny, ktoré tam nepatria?

Dám to do chladničky, tam sa to nepokazí. Aj vy si hovoríte pri vykladaní nákupu tieto slová? Verte, či neverte, niektoré potraviny do chladničky naozaj nepatria a ak ich tam budete dávať, životnosť im skrátite, zmeníte ich štruktúru, alebo už nebudú chutiť tak ako by mali..

1. Zemiaky-

Ak dáte zemiaky do chladničky, zima, ktorá na ne pôsobí zmení ich štruktúru a škrob v zemiakoch sa zmení na cukor (napriek tomu že to znie fajn, veď cukor chutí dobre, v zemiakoch jednoznačne nie) a šupka sa pri varení zmení na nie veľmi vábivú farbu.

2. Cibuľa-

Tak ako zemiaky, chlad zničí jej molekulárnu štruktúru. Čo ale treba vedieť je, že ich NESMIETE nechávať ani v blízkosti zemiakov a už vôbec nie v spoločnom sáčku. Cibuľu je najlepšie nechať v sieťke (tak ako ste ju kúpili), aby mohla dýchať, nezačala kvasiť a nezamorila vám byt.

cesnak

3. Cesnak-

Tak ako pri cibuli, kľúčom je cirkulácia vzduchu. Táto prenikavo voňajúca zelenina vydrží až dva mesiace bez známky zmien, ak ju správne skladujete. Navyše sa hovorí, že cesnak skladovaný v chladničke sa vysuší oveľa skôr, čo ho robí nepoužiteľným.

4. Avokádo-

Chlad zastavuje prirodzené zrenie, takže ak si kúpite nie úplne dozreté avokádo a dáte ho do chladničky, jediné čo tým docielite je, že vám sčerná šupka, ale avokádo vnútri bude rovnako nezrelé. Ak vám ostane polovica nezjedeného avokáda, uistite sa, že ho skladujete s kôstkou- prevencia pred tmavnutím dužiny.

Banánová zmrzlina

Banánová zmrzlina z jednej ingrediencie

5. Banány-

Čudujete sa, prečo vám vždy po skladovaní v chladničke na vzduchu do pár hodín očernie celá šupka? Studený vzduch v chladničke podporí enzýmy v šupe, ktoré majú tento efekt na svedomí. Navyše chlad rovnako ako pri avokáde spomaľuje proces dozrievania, preto je vhodné dať banán do chladničky, iba ak potrebujete aby vydržal o pár dní dlhšie. Ďalší dobrý spôsob uchovania banánov je ich zmrazenie ( prirodzene- olúpaných), je z nich skvelá zmrzlina, alebo prísada do smoothie.

6. Melón-

Ešte nerozrezaný je dobré nechať pri izbovej teplote, aby získal svoju prirodzenú sladkosť, a až po rozrezaní ho odložiť do chladničky, NIKDY však melón nezamrazujte.

7. Kôstkové ovocie-

Ovocie ako broskyne, nektárinky, slivky, či čerešne nechajte po nákupe pár dní dozrieť a až keď sú mäkšie na dotyk, sú vhodné na skladovanie v chladničke. Zvyčajne takto vydržia do 5 dní.

8. Pikantné omáčky-

Okrem toho, že ovplyvníte konzistenciu, chlad oslabuje chuť omáčky. Pikantné omáčky ako napríklad Tabasco môžte bez obáv nechať mimo chladničky a určite vydrží až do dátumu spotreby.

9. Med-

Prečo by vás to vlastne napadlo?! Med bol odjakživa jedným z konzervantov a jediné čo uskladňovaním v chladničke docielite je, že scukornatie a vy budete musieť toho chudáčika medvedíka silnejšie stláčať…

10. Arašidové maslo-

Čisté arašidové maslo v chlade nie je veľmi dobrý nápad. Ak sa predsa len rozhodnete ho skladovať týmto spôsobom počítajte s tým, že sa olej oddelí od hmoty a vy to len tak jednoducho nezmiešate. Arašidové maslo dokáže vydržať aj otvorené, mimo chladničky niekoľko mesiacov.

Odporúčané články

5 prekvapivých vecí, ktoré môžu za to, že sa prejedáte 14 potravín, ktoré môžete jesť kedykoľvek a v akomkoľvek množstve

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Výživa

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...