Dávate do chladničky potraviny, ktoré tam nepatria?

Mraznička, chladnička, potraviny, žena, ovocie, zelenina
shutterstock.com
reklama:

Dám to do chladničky, tam sa to nepokazí.. Aj vy si hovoríte pri vykladaní nákupu tieto slová? Verte, či neverte, niektoré potraviny do chladničky naozaj nepatria a ak ich tam budete dávať, životnosť im skrátite, zmeníte ich štruktúru, alebo už nebudú chutiť tak ako by mali..

1. Zemiaky-

Ak dáte zemiaky do chladničky, zima, ktorá na ne pôsobí zmení ich štruktúru a škrob v zemiakoch sa zmení na cukor (napriek tomu že to znie fajn, veď cukor chutí dobre, v zemiakoch jednoznačne nie) a šupka sa pri varení zmení na nie veľmi vábivú farbu.

2. Cibuľa-

Tak ako zemiaky, chlad zničí jej molekulárnu štruktúru. Čo ale treba vedieť je, že ich NESMIETE nechávať ani v blízkosti zemiakov a už vôbec nie v spoločnom sáčku. Cibuľu je najlepšie nechať v sieťke (tak ako ste ju kúpili), aby mohla dýchať, nezačala kvasiť a nezamorila vám byt.

cesnak
shutterstock.com

3. Cesnak-

Tak ako pri cibuli, kľúčom je cirkulácia vzduchu. Táto prenikavo voňajúca zelenina vydrží až dva mesiace bez známky zmien, ak ju správne skladujete. Navyše sa hovorí, že cesnak skladovaný v chladničke sa vysuší oveľa skôr, čo ho robí nepoužiteľným.

4. Avokádo-

Chlad zastavuje prirodzené zrenie, takže ak si kúpite nie úplne dozreté avokádo a dáte ho do chladničky, jediné čo tým docielite je, že vám sčerná šupka, ale avokádo vnútri bude rovnako nezrelé. Ak vám ostane polovica nezjedeného avokáda, uistite sa, že ho skladujete s kôstkou- prevencia pred tmavnutím dužiny.

Banánová zmrzlina
Shutterstock

Banánová zmrzlina z jednej ingrediencie

5. Banány-

Čudujete sa, prečo vám vždy po skladovaní v chladničke na vzduchu do pár hodín očernie celá šupka? Studený vzduch v chladničke podporí enzýmy v šupe, ktoré majú tento efekt na svedomí. Navyše chlad rovnako ako pri avokáde spomaľuje proces dozrievania, preto je vhodné dať banán do chladničky, iba ak potrebujete aby vydržal o pár dní dlhšie. Ďalší dobrý spôsob uchovania banánov je ich zmrazenie ( prirodzene- olúpaných), je z nich skvelá zmrzlina, alebo prísada do smoothie.

6. Melón-

Ešte nerozrezaný je dobré nechať pri izbovej teplote, aby získal svoju prirodzenú sladkosť, a až po rozrezaní ho odložiť do chladničky, NIKDY však melón nezamrazujte.

7. Kôstkové ovocie-

Ovocie ako broskyne, nektárinky, slivky, či čerešne nechajte po nákupe pár dní dozrieť a až keď sú mäkšie na dotyk, sú vhodné na skladovanie v chladničke. Zvyčajne takto vydržia do 5 dní.

8. Pikantné omáčky-

Okrem toho, že ovplyvníte konzistenciu, chlad oslabuje chuť omáčky. Pikantné omáčky ako napríklad Tabasco môžte bez obáv nechať mimo chladničky a určite vydrží až do dátumu spotreby.

9. Med-

Prečo by vás to vlastne napadlo?! Med bol odjakživa jedným z konzervantov a jediné čo uskladňovaním v chladničke docielite je, že scukornatie a vy budete musieť toho chudáčika medvedíka silnejšie stláčať…

10. Arašidové maslo-

Čisté arašidové maslo v chlade nie je veľmi dobrý nápad. Ak sa predsa len rozhodnete ho skladovať týmto spôsobom počítajte s tým, že sa olej oddelí od hmoty a vy to len tak jednoducho nezmiešate. Arašidové maslo dokáže vydržať aj otvorené, mimo chladničky niekoľko mesiacov.

23. septembra 2014

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hod