Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bux.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
bux.sk
13. januára 2015 LifestyleKnihy a film od PRSITA Diskusia()

Dobrého jedla nie je nikdy dosť! tvrdí Zdeněk Troška

BRATISLAVA 13. januára (PR) – Zdeněk Troška sa podpísal pod také filmové hity ako Slunce, seno, jahody; Z pekla štěstí, Princezna ze mlejna, Bota jménem Melichar, sériu Kameňák a najnovšie aj Babovřesky.

Práve v týždni, keď má v slovenských kinách premiéru film Babovřesky 3 vychádza aj jeho kniha Nebe v hubě 2 s podtitulom Čertův švagr. Vyznáva sa v nej k svojej láske – k jedlu a vareniu.

„Vedieť si uvariť je predsa čosi úžasné,“ rozplýva sa Zdeněk Troška. „A keď sa chce, čas sa na to vždy nájde. Urobiť si totiž čas na prípravu dobrého jedla a jeho naservírovanie je polovicou životnej radosti a pohody.“

Podľa Z.Trošku vedeli naši predkovia navariť aj z mála, a pritom to bolo chutné. Malo to nápad a bolo to navyše zdravé. Živým dôkazom sú obľúbené rodinné jedlá, ktorých recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Láska k vareniu a k dobrému jedlu totiž nebola a ani nemôže byť prekonaná, či nahradená ničím dokonalejším, modernejším alebo supertechnologickým.

„Jedno vám poviem: keď ste smutní, otrávení, opustení, naštvaní alebo inak nešťastní, vždy si uvedomte, že jedno z najkrajších svetiel vo vašom živote je žiarovka v chladničke,“ usmieva sa obľúbený režisér.

Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr je zbierka receptov, ktoré sú predovšetkým jednoduché, rýchle, lacné a chutné. Ponúka napríklad nátierky, ktoré nesklamú – nátierka z varenej kapusty, z vajíčok vyprážaných na masle, alebo hubovú delikatesu na tousty. Hlavičky hríbov posolíte, okoreníte a obalíte plátkom anglickej slaniny, do ktorej primotáte ešte pár lupienkov tymiánu alebo bazalky. Prípadne pridáte kúštik kôpru, rozmarínu, proste niečo voňavé a na plechu s papierom napečenie upečiete v rozohriatej rúre. Položíte na toast a jete:)

Zdeněk Troška sa však pýta, či vieme ešte jesť a piť. S chuťou, pôžitkom. Viete si urobiť na jedlo čas, porozprávať sa pri ňom, stráviť príjemné chvíle? Aj preto ponúka stále obľúbené šaláty, pozabudnuté jedlá, alebo kapitolu, ktorá uspokojí každú chuť. Viete, čo je v nej? Nebudeme prezrádzať:)

Odporúčané články

Pohlavný styk v poli či stratený kráľ, ktorý sa musel podrobiť chudobným Slovenkám, aj to sú tajomstvá našej histórie Tip na vianočný darček: Svetový bestseller (The Girl In The Ice) Roberta Bryndzu konečne v slovenskom preklade!

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Knihy a film

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...