Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zázvor, koreň
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
7. apríla 2016 LifestyleRecepty a nápady od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Ako si doma vypestovať zázvor? Takto jednoducho!

Mnohí z nás poznajú priam zázračné účinky zázvoru najmä počas prechladnutia. Čo tak mať ho doma stále po ruke vždy čerstvý a váš?

O priaznivých účinkoch zázvoru bolo popísaného už veľa, no o tom, že táto rastlina je nenáročná na pestovanie, sa už vie menej.  Chcete mať tento liečivý koreň doma vždy čerstvý a po ruke? Tak stačí, keď máte k dispozícii iba kúsok tohto koreňa, ktorý kúpite v potravinách, aby ste mali svoju vlastnú úrodu (aj keď lepšie je, ak zakúpite semená, či sadenicu zázvora v záhradkárstve alebo cez stránky, ktoré sú určené pre záhradkárov).

Koreň, ktorý si zadovážite z predajne potravín, býva ošetrený inhibítormi (zabraňovače) rastu, aby počas skladovania neklíčil. To vy práve nechcete. Tento problém sa dá odstrániť tak, ak časť koreňa namočíte cez noc do mierne teplej vody, aby sa inhibítory z neho vylúhovali.

ThinkstockPhotos 79305695
ThinkstockPhotos

V ďalšom kroku dajte do širšieho kvetináča hlinu (zázvor sa rozrastá do šírky) , do ktorej zaseďte semienko alebo namočený koreň, prikryte 3-5 centimetrami zeminy. Ak už máte naklíčený koreň, uložte ho pukmi hore.

Potom kvetináč umiestnite na teplé miesto, nemusí byť priamo na slnku. Pravidelne zalievajte. Rastlina totiž potrebuje dostatok vlahy a vlhka.

Keďže zázvor rastie pomaly, prvé výhonky uvidíte až po niekoľkých týždňoch. Rastlina je citlivá na mráz, preto ju dajte von až od polovice mája (po troch zamrznutých) do približne konca septembra. Potom ju znova skryte pred mrazmi do tepla.

Ak nemáte doma záhradu, rastlina sa dá pestovať i na balkóne či ako izbový kvet.

Kořeny se rozrůstají do šířky Foto:

Úrodu zázvora získate až za desať mesiacov. Za tento čas narastie veľký koreň. Avšak i počas tohto obdobia (najskôr po 3-4 mesiacoch) si môžete odlamovať malé kúsky z koreňa, a to tak, že odhrniete hlinu a časť si z neho odrežete. Ten potom opäť zahrňte.

Ak chcete väčšie množstvo, po uvedených desiatich mesiacoch môžete odobrať hlavnú časť koreňa a v kvetináči nechať pár vedľajších, z ktorých vám znovu narastie nová úroda.

 

Zdroj: www.healthandhealthyliving.com

Odporúčané články

Skvelé rady, ako vypestovať citrónovník Všestranný zázvor pomôže pri nevoľnosti aj chrípke

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Recepty a nápady

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...