Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bryndza
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.thinkstockphotos.com
28. marca 2018 Lifestyle od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Fakty, ktoré by ste mali vedieť o bryndzi

Okrem výnimočnej chuti má blahodarný vplyv pre ľudský organizmus, vedeli ste o nej toto?

Bryndza je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Najznámejšie národné jedlo – bryndzové halušky sa varia snáď v každej slovenskej rodine a dávame ich ochutnávať každej zahraničnej návšteve. Okrem výnimočnej chuti má blahodarný vplyv pre ľudský organizmus ak sa vyrába poctivo a s láskou. Napríklad v mliekárňach na Liptove dodržiavajú tradičný čistý postup a na výrobu používajú len horské mlieko zo Slovenska. História a obľúbenosť bryndze siaha ďaleko do našej histórie.

 

Po stáročia súčasťou jedálničku

Na územie dnešného Slovenska sa bryndza dostala už v 15. storočí vďaka Valachom a rýchlo sa tu aj udomácnila. Do 18. storočia ju vyrábali na menších salašoch, no okrem množstva spracovaného ovčieho mlieka, sa samotný proces nijako nezmenil ani s príchodom prvých manufaktúr. Hotovú bryndzu z liptovských salašov uložili do jedľových sudov a plťami dopravili do dedín a mestečiek. Pre desiatky kilogramov lahodného syra sa vtedy púť ešte len začínala. Po preložení do vozov vystlaných slamou a čistým plátnom, sa presúvala bryndza na syrové trhy do stovky kilometrov vzdialenej Viedne. Predávala sa priamo z voza. Pre Viedenčanov išlo o pomerne vzácny tovar, pretože ju mohli zohnať len v úzko ohraničenom časovom úseku a navyše aj vo veľmi obmedzenom množstve, takže niet divu, že bačovia spokojne odchádzali z trhu skôr než ostatní.  Postupne, so zmenou politického usporiadania, sa menilo aj prostredie na Liptove. Zlom znamenala II. svetová vojna, pretože po jej konci bryndziarne znárodnili a bryndza na čas vymizla z ponuky.  Návrat prišiel až v 70. rokoch a bryndza sa opäť stala neoddeliteľnou súčasťou jedálnička Slovákov, Čechov či Rakúšanov. Vyrábajú ju síce aj v Turecku, Bulharsku alebo na Ukrajine, ale Európska únia napokon uznala slovenskú za originál svojho druhu.

 

Horské mlieko od spokojných oviec a kráv

Liptovská  bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia „Slovenská bryndza“, ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že obsahujem minimálne 50% ovčej zložky.

Liptov sa hrdí aj unikátnou zložkou vo svojich výrobkoch. Mlieko, ktoré využíva na výrobu bryndze, slovenských parených špecialít, tvrdých syrov a masla je označené ako horské (podľa nariadenia Európskej únie). Kravy a ovce zo 73 slovenských fariem a salašov, ktoré  dodávajú mlieko výhradne pre Liptov, sa  pasú v horskom prostredí. Sú chované s dodržaním „welfare“ podmienok, majú dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a spásajú horkú trávu a bylinky na Liptove, Orave, Spiši a v prípade ovčieho mlieka aj na Gemeri.

Odporúčané články

Úžasné bývanie pod vodou ponúka nevšedný výhľad! Čo vy na to, menili by ste? Bezruká žena inšpiruje svet, naučila sa riadiť aj lietadlo

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Z kategórie Lifestyle

Odporúčame

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies