Halloween: Privítajte zimu “dňom naruby”!

Halloween, strašidlá, deti, hallowenske kostými, masky
Thinkstock
reklama:

Netypický deň plný svetielkujúcich strašidiel – Halloween si čoraz väčšiu popularitu získava aj v našich zemepisných šírkach. Pripomína si ho aj najznámejší vyhľadávač Google.

Legendami opradený takzvaný “deň naruby” plný symboliky a tradícií – Halloween si čoraz väčšiu popularitu získava aj v našich zemepisných šírkach. Nečudo. Má tu svoje korene. Podľa historických zdrojov sa tento bláznivý deň zrodil na starom kontinente. Za vytvorenie pohanského sviatku vďačíme starým Keltom, ktorí sa počas jednej noci z 31. októbra na 1. novembra symbolicky lúčili s letom a vítali zimu.

Prostredníctvom meditácií, veštenia a proroctiev dochádzalo k prelínaniu sveta živých a mŕtvych. Keď leto (symbol života) odovzdávalo pomyselnú štafetu zime (symbol smrti). Kelti si rôznymi jedlami a darmi chceli nakloniť mŕtve duše a odohnať démonov. Cieľom rituálov bolo, aby počas chladných a pochmúrnych mesiacov držali nad nimi ochrannú ruku dobrí duchovia.

Prečo práve tekvica?

K Halloweenu neodmysliteľne patrí tekvica a oheň. Tieto typické rekvizity majú pôvod v írskej legende o mužovi menom Jack O´ Lantern. Podľa ľudových príbehov to bol opilec a podliak, ktorého nebesá odvrhli a peklo neprijalo. Po trpkom údere sa jeho duch vybral na potulky po všetkých kútoch sveta. Aby za každým trafil šťastne do cieľa, mal po ruke lampáš vyrobený z tekvice. Smutno – smiešny príbeh inšpiroval ľudí k zaujímavému “rituálu”. Zo súcitu začali dávať na parapety okien a do záhrad svetielkujúce tekvice. Verili, že Jack si vezme svetlo a tých, ktorí mu poskytli pomoc, ochráni pred zlými duchmi.

Skvelé tipy na halloweenske vyrezávanie tekvice

Tak zapáľte aj vy vyrezané tekvice a pomôžte tomu vášmu “Jackovi” nájsť cestu domov alebo poprípade zažeňte “démonov” vhodným halloweenskym mejkapom. : ) Tipy nájdete tu:

31. októbra 2014

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hod

Sardinková pochúťka

šalát so sardinkami, jedlo, výživa

Sardinková pochúťka Ingrediencie 1 Calvo sardinky v slnečnicovom alebo olivovom oleji primerané množstvo šalátových listov 1 jarná cibuľka 1 paradajka 1 … Čítať ďalej