Hrozí nám z tohto ovocia rakovina kože?

Rakovina kože, melanóm, znamienko, lekár, vyšetrenie, doktor
Thinkstock

Vedci objavili možný súvis medzi známym tropickým ovocím a vznikom melanómu. O ktorú potravinu ide?

Americkí vedci objavili možné prepojenie citrusových plodov s malígnym melanómom kože. V štúdii, ktorú popísali v magazíne Journal of Clinical Oncology, zaznamenali priamy vzťah medzi rizikom vzniku nádorového ochorenia kože a konzumáciou citrusov. Ako však uviedli, ich štúdia nezisťovala, či citrusové plody spôsobujú rakovinu kože, a preto musia vykonať ďalšie štúdie.

Vedci vo svojej štúdii použili dáta získané z dvoch dlhodobých výskumov. Zapojilo sa do nich viac ako 63-tisíc žien a 41-tisíc mužov, ktorí od polovice 80. rokov do roku 2010 každé dva až štyri roky poskytovali údaje o stravovaní a zároveň informovali vedcov o svojom zdravotnom stave. Účastníčky a účastníci odpovedali aj na otázky, ako často konzumujú grapefruity a pomaranče, či šťavy z týchto plodov.

Až o 10 percent vyššie riziko

Počas výskumu vedci zaznamenali 1840 prípadov melanómu. Na základe informácií zistili, že tí účastníci, ktorí konzumovali citrusové plody dva až štyrikrát za týždeň mali o desať percent vyššie riziko vzniku melanómu ako tí respondenti, ktorí si grepy a pomaranče dopriali menej ako dvakrát za týždeň. Čím častejšie účastníci konzumovali citrusy, tým čelili vyššiemu riziku nádorového ochorenia kože. Až 36-percentný nárast hrozby zaznamenali výskumníci napríklad u tých, čo v priemere jedli citrusy jedenapolkrát za deň. Vyššiu spojitosť s melanómom pritom vykázal grapefruit.

Môže zato prírodný toxín furanokumarín

Podľa Abrara Qureshiho z Brown University, prepojenie medzi citrusmi a rakovinou kože bolo vysoké bez ohľadu na čas, ktorý účastníci trávili na slnku či na geografické umiestnenie. Ako vysvetlil, dôvodom je prírodný toxín furanokumarín, nachádzajúci sa v čerstvých citrusových plodoch, ktorý môže zvýšiť citlivosť konzumenta na slnko. „Neodporúčame zmeniť konzumáciu ovocia, pretože toto ovocie je dôležité pre zdravie,“ uviedol Qureshi. „Avšak, kým nezistíme viac o furanokumarínoch, tí, čo pravidelne konzumujú čerstvé citrusy, by si mali dávať pozor pri vystavovaní sa slnku. V závislosti na aktivity na slnku by mali použiť vhodný opaľovací krém a nosiť klobúk a oblečenie chrániace pred slnkom,“ doplnil dermatológ, ktorý ale upozornil, že výsledky štúdie treba ešte interpretovať opatrne. Podľa jeho kolegyne Marianne Berwick z University of New Mexico, štúdiu treba zopakovať predtým, ako budú môcť zverejniť definitívne odporúčania.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom