Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
rakovina kože, melanóm, znamienko, lekár, vyšetrenie, doktor
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Thinkstock
1. júla 2015 ZdravieVýživa od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Hrozí nám z tohto ovocia rakovina kože?

Vedci objavili možný súvis medzi známym tropickým ovocím a vznikom melanómu. O ktorú potravinu ide?

Americkí vedci objavili možné prepojenie citrusových plodov s malígnym melanómom kože. V štúdii, ktorú popísali v magazíne Journal of Clinical Oncology, zaznamenali priamy vzťah medzi rizikom vzniku nádorového ochorenia kože a konzumáciou citrusov. Ako však uviedli, ich štúdia nezisťovala, či citrusové plody spôsobujú rakovinu kože, a preto musia vykonať ďalšie štúdie.

Vedci vo svojej štúdii použili dáta získané z dvoch dlhodobých výskumov. Zapojilo sa do nich viac ako 63-tisíc žien a 41-tisíc mužov, ktorí od polovice 80. rokov do roku 2010 každé dva až štyri roky poskytovali údaje o stravovaní a zároveň informovali vedcov o svojom zdravotnom stave. Účastníčky a účastníci odpovedali aj na otázky, ako často konzumujú grapefruity a pomaranče, či šťavy z týchto plodov.

Až o 10 percent vyššie riziko

Počas výskumu vedci zaznamenali 1840 prípadov melanómu. Na základe informácií zistili, že tí účastníci, ktorí konzumovali citrusové plody dva až štyrikrát za týždeň mali o desať percent vyššie riziko vzniku melanómu ako tí respondenti, ktorí si grepy a pomaranče dopriali menej ako dvakrát za týždeň. Čím častejšie účastníci konzumovali citrusy, tým čelili vyššiemu riziku nádorového ochorenia kože. Až 36-percentný nárast hrozby zaznamenali výskumníci napríklad u tých, čo v priemere jedli citrusy jedenapolkrát za deň. Vyššiu spojitosť s melanómom pritom vykázal grapefruit.

Môže zato prírodný toxín furanokumarín

Podľa Abrara Qureshiho z Brown University, prepojenie medzi citrusmi a rakovinou kože bolo vysoké bez ohľadu na čas, ktorý účastníci trávili na slnku či na geografické umiestnenie. Ako vysvetlil, dôvodom je prírodný toxín furanokumarín, nachádzajúci sa v čerstvých citrusových plodoch, ktorý môže zvýšiť citlivosť konzumenta na slnko. „Neodporúčame zmeniť konzumáciu ovocia, pretože toto ovocie je dôležité pre zdravie,“ uviedol Qureshi. „Avšak, kým nezistíme viac o furanokumarínoch, tí, čo pravidelne konzumujú čerstvé citrusy, by si mali dávať pozor pri vystavovaní sa slnku. V závislosti na aktivity na slnku by mali použiť vhodný opaľovací krém a nosiť klobúk a oblečenie chrániace pred slnkom,“ doplnil dermatológ, ktorý ale upozornil, že výsledky štúdie treba ešte interpretovať opatrne. Podľa jeho kolegyne Marianne Berwick z University of New Mexico, štúdiu treba zopakovať predtým, ako budú môcť zverejniť definitívne odporúčania.

Odporúčané články

Táto burina z našich záhrad je účinný zabijak rakoviny! Prekvapivá sila citrusov: Vedeli ste o nich toto?

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčané články

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.