Špenát: Malý zázrak aj v tvojej kuchyni - Ako získať maximum zdravia z týchto zelených lístkov?

Spenát damska jazda
Foto: ilustračné, GettyImages

Špenát je viac než len nízkokalorická potravina. Je to pokladnica vitamínov a minerálov, ktoré sú pre naše zdravie kľúčové. Vitamín K a A, mangán, kyselina listová – to sú len niektoré z týchto výživných zložiek.

Špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete, ktorá má zároveň minimum kalórií. Jedna šálka tejto chutnej listovej zeleniny obsahuje viac ako dennú odporúčanú dávku vitamínov K a A, takmer celú dávku mangánu a kyseliny listovej a 40 percent horčíka.

Nájdete v ňom množstvo ďalších živín vrátane vlákniny, vápnika a bielkovín. Nezanedbateľné plus je v tom, že jedna šálka surového špenátu nemá ani len desať kilokalórií.

Potravina, ktorú mnoho detí a dokonca aj dospelých nemôže ani cítiť, pôsobí aj ako prevencia proti rakovine. Je v nej totiž viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky.

Bojujú proti účinkom nebezpečných voľných radikálov, ktoré sa spájajú práve s týmto zákerným ochorením. Istý výskum napríklad ukázal, že ženy, ktoré pravidelne konzumujú špenát, menej riskujú rakovinu prsníka. Vedci sa tiež nazdávajú, že môže pomôcť aj pri rakovine kože či žalúdka.

Špenát môžete konzumovať rôznymi spôsobmi. Čerstvý vo šalátoch alebo sendvičoch, do smoothie pre zvýšenie výživnej hodnoty, alebo ho môžete pridať do rôznych pokrmov. Tak sa nebojte ho používať čo najkreatívnejšie. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom