Jedzte banány, ktoré ešte nie sú prezreté

Zdravá pleť
shooterstock

Prečo? Najnovšie štúdie preukázali, že banány, ktoré nie sú prezreté, dokonca sú ešte „zelené“ majú rôzne pozitívne zdravotné účinky.

Zelené podporujú trávenie

Zelené banány, ako aj celozrnné potraviny, zelenina a vláknina obsahujú rezistentné škroby, ktoré sú najdôležitejšou formou rozpustnej vlákniny, akú môžete prijímať, pretože nie je trávená v tenkom čreve, ale postupuje ďalej, kde sa pomaly absorbuje v tele a kvasí spolu s baktériami v hrubom čreve, z čoho vzniká dlhodobá energia.

Nie je sacharid ako sacharid

Aj keď rezistentný škrob spadá pod kategóriu sacharidov, ale oproti klasickým sacharidovým jedlám nespôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi a tým pádom je vhodný aj pre diabetikov. Taktiež nespôsobujú návaly hladu, krátko po konzumácii, práve kvôli rýchlym výkyvom cukru.

Okrem benefitov pri trávení, pomáhajú tieto banány pri chudnutí. Stimulovaním hormónu glukagón ovplyvňujú rýchlosť akou naše telo páli tuk.

Čím menej zrelý, tým viac rezistentného škrobu obsahuje

Tento škrob je kľúčový komponent pri spravovaní hladiny cukru v krvi, aj pri snahe schudnúť. Zvyšuje počet „dobrých“ baktérií v hrubom čreve, čím znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Strava bohatá na vlákninu
Ak chcete "depku", po týchto jedlách ju zaručene dostanete Shutterstock
Experti odporúčajú prijať denne cca 20g rezistentného škrobu, zatiaľ čo priemerom v Západnej Európe je priemer približne 3g až 7g

1. Vďaka sladkosti banánu nebudete mať viac chuť na cukor či sladkosti z cukru

2. Banán vám dodá do tela draslík. Jeden stredný banán obsahuje až 400mg draslíku, ktorý je známy ako prevencia proti kŕčom.

3. V jednom banáne získate až 15% z celkového denného príjmu vitamínu C, 35% denného príjmu vitamínu B6 a až 3 mg mangánu, potrebného pre zdravie kostí a metabolizmus.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom