Jemný pražský koláč

Jemný pražský koláč
Thinkstock
reklama:

Chutná maškrta od našich susedov. Len upiecť.

Na Jemný pražský koláč budeme potrebovať

Cesto:

0,125 l vlažného mlieka, 40 g krupicového cukru a 30 g droždia, ďalej budeme potrebovať 300 g hladkej múky, ½ lyžičky soli, 1 vajce, 60 g masla, 1 vajce na potretie, 50 g mandľových lupienkov na ozdobenie.

Krém:

50 g krupicového cukru, ½ litra mlieka, 2 balíčky pudingového prášku s vanilkovou príchuťou, 2 žĺtky, 50 g práškového cukru, 100 g masla

Postup:

Z časti mlieka, lyžice cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme so soľou, pridáme zvyšný cukor, zvyšné mlieko, vajce, vykysnutý kvások a rozpustené maslo.

Všetko spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť pol hodinu. Po vykysnutí cesto zľahka premiesime, rozdelíme na polovice a vytvoríme dva guľaté bochníky. Uložíme ich na plech a necháme znovu približne 20 minút kysnúť. Po nakysnutí potrieme povrch rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 °C asi 30 minút. Po upečení necháme bochníky vychladnúť a potom ich prekrojíme vodorovne na polovice.

Pripravíme si hustý krém, ktorý uvaríme z mlieka, krupicového cukru a pudingového prášku. Odstavíme z ohňa a miešame ho do úplného vychladnutia. Žĺtky vyšľaháme v horúcom vodnom kúpeli s práškovým cukrom do hustej peny. Zľahka vmiešame do vychladnutého rozšľahaného pudingového krému a potom spolu s maslom vyšľaháme na hladký krém, ktorým spojíme rozkrojené polovice bochníkov. Necháme v chladničke stuhnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

31. januára 2015

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hod

Autor: mm