Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jesť, grilovanie, leto, rodina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
15. augusta 2016 Lifestyle od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Ako v lete zaobchádzať s jedlom? Tu sú 3 tipy, ktoré by ste mali vedieť

Máločo vie pokaziť zážitok z letnej grilovačky či pikniku tak, ako otrava jedlom alebo pokazený žalúdok. S potravinami sa oplatí byť opatrní, horúce letné teploty totiž pri nesprávnom postupe varenia alebo skladovania vytvárajú v potravinách živnú pôdu pre baktérie.

Mäso oddeľte od ostatných potravín

Ak sa chystáte na grilovačku a beriete so sebou mäso, zadovážte si chladiaci box. Mäso pred uložením doň starostlivo namarinujte a zabaľte do vzduchotesnej plastovej misky. V taške alebo chladiacom boxe mäso oddeľte od všetkých ostatných potravín – šťava zo surového mäsa by sa inak nedopatrením mohla dostať napríklad na už umytú zeleninu alebo ovocie. Ak máte chladiaci box, naplňte ho dostatkom ľadu, aby v ňom potraviny zostali čo najdlhšie čerstvé.

Dôkladná tepelná úprava je základ

Ak grilujete mäso – napríklad kuracie časti s kosťou – pred jeho podávaním sa uistite, že je naozaj dôkladne ugrilované. Mäso sa totiž veľmi rýchlo ugriluje zvonku, ale pod povrchom a v strede môže byť ešte nedopečené alebo dokonca surové. Ak máte pred samotnou grilovačkou trochu viac času, môžete mäso čiastočne opiecť, naložiť ho do marinády a uložiť do chladničky. Mäso sa potom na grile pripraví rýchlejšie a rovnomernejšie, a navyše zostane šťavnaté.

Ak je mäso už ugrilované, v žiadnom prípade ho ani na chvíľu nevkladajte do marinády, v ktorej bolo predtým v surovom stave. Marináda môže kvôli kontaktu so surovým mäsom obsahovať zdraviu škodlivé baktérie.

2 hodiny, 5 centimetrov, 4 dni

Pokiaľ ide o jedlo, ktoré sa pri grilovačke nezjedlo, platí pravidlo 2-5-4. Po tepelnej úprave môžeme jedlo ponechať pri izbovej teplote 2 hodiny – to isté platí pre chladené potraviny po vybratí z chladničky. Ale pozor – ak vonkajšia teplota dosahuje 32 alebo viac stupňov, nenechávajte jedlo vonku viac ako 1 hodinu. Po jej uplynutí potraviny buď zamrazte alebo dajte do chladničky.

Plastové nádobky v ktorých zvyšné jedlo skladujete by nemali byť hlbšie ako 5 centimetrov. Ak je nádobka hlbšia, jedlo sa chladí príliš dlho a nerovnomerne.

Zvyšky jedla z chladničky sa odporúča zjesť do 4 dní – ak si na ne spomeniete až neskôr, treba ich vyhodiť.

Zdroj: Herbalife

Odporúčané články

Môže pitie teplej vody po jedle zachrániť život? Týchto 6 potravín nikdy nejedzte pred spaním!

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Z kategórie Lifestyle

Odporúčame

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.