Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
brokolica, zelenina, zdravie, výživa, vitamíny, úsmev, žena, krása,
shutterstock.com
20. februára 2014 ZdravieDomáci lekár od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Liečivé účinky brokolice

Táto zelenina sa rýchlo udomácnila v mnohých kuchyniach. Ako prospieva nášmu zdraviu?

Sýtozelené hlávky brokolice, ktorých domovom je pravdepodobne Apeninský polostrov, si rýchlo našli priaznivcov v mnohých našich domácnostiach. Táto zelenina je však okrem výbornej chuti i prospešná nášmu zdraviu.

Brokolica má vysoké hladiny kyseliny listovej, potrebnej proti chudokrvnosti. Je to špičková zelenina s bohatým obsahom antioxidantov, vitamínov skupiny B, vápnika, železa a zinku. Asi 1 – 3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny.

Brokolicu treba skladovať zabalenú na najteplejšom mieste chladničky a čo najrýchlejšie spotrebovať. Čerstvo zberaná brokolica je sladká a jemná, takže sa môže jesť aj surová v šalátoch. Malé ružičky sú chutné s majonézou alebo namočené v omáčke.

Brokolicu varíme prikrytú v troche vody alebo len v pare len krátko, rýchlo zmäkne. Aby zostala pekná zelená, ihneď ju ponoríme do misky so studenou vodou a ľadom.

Je výborná zapekaná spolu s karfiolom, prípadne s cestovinami či zemiakmi, zaliata smotanou s vajíčkami.

K téme

Vitalita v zime: Ktoré vitamíny sú dôležité? Paprika – zásobáreň vitamínov, ktorá porazí nadváhu i toxíny

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

K téme

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.