Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Medovníkový Mikuláš, medovníky, pečenie, recepty, Vianoce, koláče
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
shutterstock.com
5. decembra 2018 LifestyleRecepty a nápady od Milota MezeiováSITA Diskusia()

Urobte deťom radosť! Takto sa robí medovníkový Mikuláš

Na sv. Mikuláša naše dietky čaká prvá nádielka sladkostí. Pripravte im originálny balíček, ktorý ich určite poteší.

Na Medovníkového Mikuláša budeme potrebovať (spotreba surovín je na 8 kusov):

500 g medu, ½ šálky vody, 250 g ražnej múky, 250 g pšeničnej múky, 20 g medovníkového korenia, 20 g jedlej sódy. Jeden žĺtok na potretie.

Na polevu:

Jeden bielok, 100 g práškového cukru, maslo alebo masť na vymastenie plechu.

Na ozdobu:

Olúpané polovičky mandlí, pistácie a rôzne cukríky (napríklad farebné a strieborné perličky).

Postup:

Med prevaríme s vodou a necháme vychladnúť. Ražnú a pšeničnú múku preosejeme na dosku, pridáme medovníkové korenie a s medovou vodou vymiesime na tuhé hladké cesto. Naostatok zamiešame jedlú sódu. Cesto zakryjeme a necháme 24 hodín odležať.

Vymastíme jeden alebo dva plechy na pečenie, rúru vyhrejeme na 200 °C. Z lepenky si vystrihneme šablónu na Mikuláša, cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a podľa šablóny vykrojíme figúrky. Uložíme ich na plech, potrieme rozhabarkovaným žĺtkom a 15 minút pečieme na prostrednej priečke rúry.

Figúrky necháme vychladnúť. Bielok s cukrom vymiešame a polevou prilepíme na figúrky mandle, pistácie, cukríkové perličky, podľa vlastne fantázie dozdobíme. Tvár a fúzy urobíme z polevy, ktorú nastriekame z papierového kornútika a tie zručnejšie z vás môžu zhotoviť farebnú čiapočku z červeného papiera.

Odporúčané články

Pikantná horká čokoláda Vianočné pečenie: Viedenské vanilkové rožteky

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Z kategórie Recepty a nápady

Odporúčame

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies