Ako vplýva káva na rakovinu hrtana? Toto by ste mali vedieť

Káva, nápoj, zrnká kávy
coffee beans in the container in flat lay scene

Milovníkov tohto nápoja existuje veľmi veľa. Aj vy si neviete predstaviť ani deň bez neho? Niektoré štúdie dokonca tvrdia, že napriek negatívam môže byť káva nášmu zdraviu prospešná.

Káva, tento podmanivý nápoj vyvoláva veľa sporných odpovedí. Kým jedni ho zatracujú, iní zas velebia, tak ako výsledky nasledovnej štúdie. Tento výskum realizovaný od roku 1982 našiel súvislosť medzi pitím kávy a znížením rizika rakoviny hrtana. Vzorka predstavovala 968 432 mužov a žien, ktorí boli chorí na spomínané nádorové ochorenie. Počas výskumu tejto chorobe podľahlo 868 respondentov.

Štúdia zistila, že v priebehu 26 rokov sledovania u pacientov, ktorí pili 4 a viac šálok kávy, sa znížilo až o 49 percent riziko úmrtia na rakovinu hrtana. U kávy bez kofeínu či čaju nebola zistená žiadna súvislosť. Ide len o náhodu? Prečo má káva tieto zázračné účinky?

Môžu za to antioxidanty

Káva obsahuje antioxidanty, polyfenoly a ďalšie zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť organizmus proti rozvoju rakoviny.

Medzi najsilnejšie rizikové faktory v prípade tohto nádorového ochorenia patria tabak a alkohol. Taktiež výskyt ľudského papilomavírusu (HPV) sa často spája s rakovinou hrtana, pričom počet prípadov ochorení, ktoré s ním súvisia, v posledných desaťročiach dramaticky vzrástol.

Máme teda piť 4 a viac šálok kávy, aby sme sa vyhli rakovine hrtana?

Autor výskumu Janet Hildebrand tvrdí: „Touto štúdiou nechceme odporučiť všetkým, aby pili 4 a viac šálok kávy, pretože tento nápoj môže i uškodiť. Je to len trochu dobrá správa pre jej zarytých milovníkov.“

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom