Návrhári predstavili Haute Couture na jeseň a zimu 2013/2014

Haute Couture kolekcia Jeana Paula Gaultiera na jeseň a zimu 2013/2014
Jean Paul Gaultier

V Paríži sa pred pár dňami skončil týždeň módy Haute Couture nesúci sa v znamení tých najprestížnejších prehliadok plných drámy, extravagancie a krajčírskeho umenia, pri ktorých sme často len lapali po dychu.

Haute Couture kolekcia Giambattista Valli na jeseň a zimu 2013/2014
Haute Couture kolekcia Giambattista Valli na jeseň a zimu 2013/2014 Giambattista Valli

Haute Couture kolekcia Elieho Saaba na jeseň a zimu 2013/2014
Elie Saab
Jean Paul Gaultier predviedol hotové majstrovské kúsky. Vlasy modeliek vyčesané do výšky a pokryté leopardími fľakmi boli súčasťou excentrickej kolekcie plnej kože, peria, vypchávok, flitrov, výrazných golierov, zveličených vreciek na nohaviciach, kužeľovitých klobúkov, luxusných materiálov či vysokých opätkov. Inšpiráciou bol Gaultierovi taliansky režisér Federico Fellini a jeho film Klauni (1971), ako aj videoklip Ashes to Ashes od Davida Bowieho. Je to jednoducho pán umelec.

Raf Simons sa nechal pri tvorbe aktuálnej kolekcie Christian Dior inšpirovať ženami žijúcimi v rôznych kútoch sveta. Odlišné kultúry totiž ovplyvňujú okrem iného aj to, čo si ženy obliekajú. Plisované sukne, motívy evokujúce tradičný španielsky odev, japonské kimono, peplum, pruhy a jasné farby afrických kmeňov, naozaj bolo čo obdivovať. Na druhej strane neskutočná pestrosť spôsobila dojem, že jednotlivé modely spolu nesúvisia a nevytvárajú tak jednotný celok.

Taliansky návrhár Giambattista Valli je známy svojím jasným a osviežujúcim pohľadom na ženskosť ako takú. Jeho kolekcia na jeseň a zimu bola vskutku rozprávková. Prepracované detaily, bohatá textúra, volány, bielo-modrá kvetinová potlač, krehkosť, nádherné čipky a k tomu modelky pripomínajúce delikátne porcelánové bábiky kráčajúce po móle pokrytom bielymi hortenziami. Čistá nádhera!

Každý jeden model Elieho Saaba je ako jedinečné umelecké dielo. Vyše 500 krajčírok, ktoré zamestnáva vo svojom francúzskom ateliéri, očividne ovláda svoje remeslo dokonale, inak by nemohli vytvoriť modely, ktoré sú akoby z iného sveta. Radu spoločenských šiat vo farbách drahých kameňov a dominantnej karmínovočervenej uzatvorila svadobná róba ako stvorená pre kráľovnú.

Jedna z úplne najlepších kolekcií vôbec bola Armani Privé. Oslavujúca nahú a prirodzenú krásu pritiahla hostí ako monacká princezná Charlene, Milla Jovovich a Catherine Deneuve. Pastelové a púdrové farby, vlnené a hodvábne nohavicové kostýmy, dlhé kabáty a saká dokonale padnúce na telo boli prepracované do tých najmenších detailov, čo však naozaj zarezonovalo, bola večerná časť prehliadky – modelky akoby vystúpili na mólo z Hollywoodu v 30-tych rokoch.

Maria Grazia Chiuri a Pierpaolo Piccioli z módneho domu Valentino sa pre zmenu ponorili do hĺbok temna a mystiky. Inšpiráciou im boli hviezdy a svet za hranicami našej planéty. Vzory pripomínajúce slnko, vesmír, mesiac a hviezdy mali mimoriadne silnú výpovednú a emocionálnu hodnotu. To všetko v zemitých odtieňoch, tak dokonalých do jesenného počasia.

Ako to už býva zvykom, Chanel bol plný dramatickosti, počnúc miestom, kde sa prehliadka konala. Zničený interiér divadla pripomínajúci koniec sveta mal za úlohu podčiarknuť celkovú náladu kolekcie – stretnutie starého sveta s novým. Znížený pás, široké opasky a tenučké ramienka reprezentovali dvadsiate roky, hranaté klobúky a výrazný mejkap zameraný predovšetkým na oči zase osemdesiate. Pozornému divákovi neušla ani prítomnosť prvkov zo seriálu a filmov Star Trek, nemého filmu Metropolis a v neposlednom rade zo súčasnosti.

Stéphane Rolland vytvoril ženu vedomú si svojej jedinečnej identity. Čierna a tmavomodrá, ktoré tu dominovali, sú zmyselné a zároveň vznešené. Výrazné, až majstrovsky zvládnuté plisovanie je neodmysliteľnou súčasťou Rollandovej tvorby. Jediným, o to podstatnejším doplnkom, boli opasky vytvorené z optických zrkadiel, ktoré odrážali svetlo, čo v kombinácii s tmavými farbami šiat vytváralo nezameniteľný efekt.

Kým mnohí návrhári našli svoje inšpirácie v záhradách a kvetoch, Zuhair Murad sa vybral na prechádzku začarovaným lesom. Čipka a flitre boli všade, kam ste sa pozreli. Spôsob, ako sa vyhral so samotným zdobením nemal obdobu. Tvary a vzory pripomínajúce zelený mach ťahajúci sa kmeňmi stromov, vínnu révu či vzory konárov stromov pokrývajúcich šaty po celej dĺžke boli nesmierne fascinujúce. Nečudo, že Murad patrí k obľúbeným návrhárom hviezd ako Jennifer Lopez či Kristen Stewart.

Ulyana Sergeenko je známa predovšetkým ako streetstylová hviezda a zberateľka Haute Couture. O tom, že je aj solídna módna návrhárka, svedčí jej ostatná kolekcia. Za jej prehliadkami stojí vždy príbeh, ktorý sa vo forme šiat a oblečenia rozvíja postupne tak, ako modelky vchádzajú na mólo. Pre svoju tretiu couture kolekciu sa Sergeenko nechala inšpirovať cestou do neznáma, kde sa krása a fantázia snúbia dokopy, aby tak spolu vytvorili základ pre rozprávkových hrdinov ako sú udatní rytieri, ruskí cári, cárovné a spanilé princezné. Jej osobité spracovanie Šípkovej Ruženky bolo vskutku čarovné a premyslené do tých najmenších detailov.

A to je na Haute Couture asi to najlepšie. Magický svet bez obmedzení, ktorý ponúka ojedinelý pohľad do hĺbky duše a kreatívneho myslenia každého jedného návrhára.

Pozrite si výber toho najlepšieho z kolekcií Haute Couture v našej fotogalérii

Príspevok napísala popredná módna konzultantka Barbora Dudinská pôsobiaca v Toronte. Pôvodom Slovenka prostredníctvom reportáží približuje najvýznamnejšie spoločenské podujatia vo svete súvisiace s módou a módnymi trendmi. Aktuálne novinky zo sveta módy prináša aj na jej oficiálnej webovej stránke www.barboradudinska.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom