Nordlaks: Každá naša ryba je dohľadateľná

Nordlaks.Photo: Marius Fiskum © Norwegian Seafood Council
Photo: Marius Fiskum © Norwegian Seafood Council

(DJ/PR) Život Nórov bol odjakživa spojený s morom. Tisícročia boli tamojší obyvatelia len lovcami. Tí súčasní však pristupujú k rybám oveľa sofistikovanejšie. Svedčí o tom aj zaujímavá história rodinnej firmy Nordlaks, ktorá sa venuje chovu rýb na nórskych ostrovoch Vesterály, ktoré ležia neďaleko polárneho kruhu.

Súostrovie Vesterály leží za polárnym kruhom a patrí spoločne s Lofotami k najkrajším oblastiam severného Nórska. Práve tu sa v roku 1989 začala písať pútavá história firmy Nordlaks, ktorá je dnes v Nórsku najväčšou rodinnou firmou zameranou na akvakultúru – plánovaný chov rýb spojený s obhospodarovaním vodných plôch. V súčasnosti firma Nordlaks produkuje 42 000 ton lososov a pstruhov ročne, avšak za podmienok, ktoré zaručujú čo najväčšiu ohľaduplnosť k chovaným rybám a životnému prostrediu.

Podnebie severných oblastí Nórska ovplyvňuje teplý Golfský prúd a po celý rok sa tu strieda mierne a slnečné leto s chladnejšou a tmavou zimou. Práve táto klíma je spolu s čistým morom vôkol nórskeho pobrežia ideálna pre chov lososov.

Lakseoppdrett.Foto: Marius Fiskum © Norges sjømatråd
Foto: Marius Fiskum © Norges sjømatråd

Podnebie severných oblastí Nórska ovplyvňuje teplý Golfský prúd a po celý rok sa tu strieda mierne a slnečné leto s chladnejšou a tmavou zimou. Práve táto klíma je spolu s čistým morom vôkol nórskeho pobrežia ideálna pre chov lososov. Spoločnosť Nordlaks teraz prevádzkuje 40 morských sádok zameraných na chov lososov a pstruhov, z ktorých je obvykle využitých 18 až 20. Tie zvyšné v danú dobu zostávajú prázdne a regenerujú sa.

Život všetkých lososov a pstruhov tu začína v sladkej vode vo vlastných zariadeniach firmy Nordlaks. V prvých fázach života sú všetky ryby citlivé, a preto vyžadujú mimoriadnu starostlivosť, aby z nich mohol vyrásť tzv. smolt. To sú vlastne „rybí tínedžeri“ s hmotnosťou cca 100 g, pripravení na premiestnenie do slanej vody v morských sádkach. Miestna chovná stanica produkuje každý rok až 14 miliónov smoltov. Každá ryba je dohľadateľná. Je známy jej pôvod, kde a za akých podmienok vyrastala, každá je ručne očkovaná proti najčastejšie sa vyskytujúcim chorobám. Týmto spôsobom sa darí úspešne eliminovať potrebu antibiotík a iných liečiv.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom