Obľúbená a prospešná: O akej zelenine je reč?

zelenina, paprika, krájať, zdravie, výživa, chudnutie, jedlo, paradajk
shutterstock.com
reklama:

Mnohí odborníci na zdravú životosprávu stále prízvukujú, aby sme ju zahrnuli do nášho každodenného jedálnička, najmä pre jej pozitívne účinky na srdce, krvný obeh i zrak.

V časoch, keď na starom kontinente ešte o tejto šťavnatej zelenine nik nesníval, dokázali z nej najmä Mexičania ukuchtiť mnohé chutné jedlá. O akej zelenine je reč?

Paprika – ďalší Kolumbov objav

Je to práve paprika, ktorá v súčasnej gastronómii predstavuje jednu z najfrekventovanejších ingrediencií a figuruje v receptúrach studenej i teplej kuchyne. Do európskeho jedálnička sa táto zelenina dostala zásluhou Kolumbových výprav, pretože priekopníkmi v jej pestovaní boli už spomínaní obyvatelia Južnej a Strednej Ameriky.

Prečítajte si aj: Osem liečivých účinkov špargle

Ako nám paprika prospieva?

Obsahuje vitamíny B, C, E. Takisto je zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, železa, betakaroténu, lykopénu a vlákniny. Niet divu, že konzumáciu papriky prízvukujú mnohí odborníci na zdravú výživu. Dokazujú to i viaceré štúdie, podľa ktorých posilňuje srdce, stimuluje krvný obeh i zrak a spevňuje väzivové tkanivá.

Pomáha tiež pri žalúdočných, črevných problémoch, migrénach a podporuje chuť do jedla.

12. júna 2014

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hod

Autor: Mona