Osviežujúce letné bohatstvo plné vitamínov

egreše, žena, hrozno, broskyne, ovocie, košík, žena,
shutterstock.com
reklama:

Máloktoré bobuľové ovocie dokáže osviežiť tak dobre. Navyše pomáha zlepšiť zrak a detoxikovať organizmus. O akom ovocí je reč?

Zelenožlté sladkokyslé plody, ktoré sa udomácnili v mnohých európskych záhradách. Reč je o egrešoch. Tieto bobule majú vysoký podiel ovocného cukru, ktorý je doplnený jemnou kyslou chuťou jablkovej, vínnej a citrónovej kyseliny, ktorú egreše obsahujú. Preto len máloktoré ovocie dokáže tak dobre osviežiť, ako práve egreše.

Odkiaľ sa vzali?

Podľa viacerých historických údajov egreše pochádzajú z Kaukazu. Najskôr boli častou ozdobou kláštorných záhrad, no vďaka svojim pozitívnym účinkom sa rýchlo rozšírili do sveta. Egreše svojou sladkokyslou chuťou očarili najmä Francúzov, ktorí začali šľachtiť početné odrody. Začiatkom 20. storočia nastal v Európe doslova egrešový ošiaľ. Keďže išlo o krík nenáročný na pestovanie, tieto guľaté plody nechýbali takmer v žiadnej záhrade.

9 úžasných účinkov černíc nielen proti rakovine a kilám

Zdravé bohatstvo egrešov

Okrem originálnej sviežej chuti egreše vynikajú aj svojim obsahom. Platí však pri nich pravidlo – čím sú zrelšie, tým majú v sebe ukryté väčšie množstvo prospešných látok. Patria medzi ne najmä vitamíny ako vitamín A,B, C. Ďalej sú to minerály (draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo). Nesmieme zabudnúť ani na prospešnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Okrem toho tieto zelenožlté plody detoxikujú organizmus, podporujú rast nechtov i vlasov a postarajú sa o správnu stavbu kostí. Egreše tiež posilňujú zrak, väzivové tkanivá a cievy.

Kyslá kapusta: Pomáha v boji s rakovinou

Tipy na využitie v kuchyni

S egrešmi sa dá stvárať všeličo. Od chutných sviežich koláčov sa z nich dá urobiť džem, šťava, ovocné dezerty či šaláty. Dokonca z nich môžete pripraviť aj vynikajúcu egrešovú omáčku, ktorá sa skvelo hodí na dochutenie studených alebo teplých mäsitých pokrmov.

25. augusta 2014

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hod

Autor: Lota