Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
paprika, žena, zelenina, jedlo
shutterstock.com
14. marca 2013 ZdravieVýživa od Kristína PriecelováSITA Diskusia()

Paprika – zásobáreň vitamínov, ktorá porazí nadváhu i toxíny

Zo všetkých druhov papriky vášmu zdraviu najviac prospeje tá červená, keďže obsahuje najviac živín.

Pestrofarebnú chrumkavú papriku, ktorá obsahuje množstvo cenných živín, nájdete v obchode po celý rok. Vlákninu i antioxidanty tak máte neustále po ruke a vaše telo sa vám napríklad za taký chutný šalát, ktorý si dáte večeru, určite poďakuje.

V paprike sa nachádza veľké množstvo vitamínu A, najviac je ho v tej červenej. Áčko je potrebné predovšetkým pre váš zrak. Stačí jedna šálka pokrájanej červenej papriky a máte ho dosť na celý deň. Pre rovnaké množstvo papriky ktorejkoľvek farby platí, že v nej nájdete odporúčanú dennú dávku vitamínu C.

Táto zelenina je i zdrojom kyseliny listovej, potrebnej pre tvorbu červených krviniek. Spozornieť by mali predovšetkým tehotné ženy, kedže táto látka pomáha predchádzať rôznym vrodeným chybám u bábätiek. Tiež sa špekuluje o tom, že paprika hrá úlohu pri prevencii rakoviny hrubého čreva, to však zatiaľ nie je dokázané. Jedením papriky svojmu telu zabezpečíte i vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Odporúčané články

Poznáte pravdu o umelých sladidlách? 6 výhod vzťahu s mužom, ktorý nie je playboy

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Výživa

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...