Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Pečieme na Veľkú noc
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
20. apríla 2019 LifestyleRecepty a nápady od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Pečieme na Veľkú noc: Veľkonočná banánová torta

INGREDIENCE:

Na 2 korpusy o priemere 17 – 19 cm

5 dosť zrelých stredných banánov

390 g hladkej múky

225 g rozpusteného masla

350 g hnedého cukru

4 vajcia vel. L

250 g creme fraiche (prípadne skyr, jogurt alebo zakysaná smotana)

1 lyžička vanilkovej esencie

2 lyžičky prášku do pečiva

1/2 lyžičky jedlej sódy

1 lyžička soli

Jarné kvety a čokoládové vajcia na ozdobu

*

Na krém:

variant 1 (mascarpone krém)

350 g masla

500 g mascarpone

cukor práškový

lyžička prírodnej vanilkovej esencie

variant 2 (cream cheese krém)

450 g cream cheese

320 ml 40% šľahačky

cukor práškový

1 lyžička vanilkovej esencie

Mliečny karamel:

245 ml smotany (ideálne 40%, ale postačí 31%)

220 g krupicového cukru

6 lyžíc vody

1 lyžička prírodnej vanilkovej esencie

prípadne 0,5 lyžičky soli (pokiaľ chcete slaný karamel)

  1. Vajcia vyberte z ľadničky a nechajte ich minimálne hodinu stáť v izbovej teplote, ideálne ich nechajte mimo chladničku cez noc. Rúru si predhrejte na 160 stupňov. Formy si vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu a soľ, banány roztlačte vidličkou a uschovajte na neskoršie použitie. Vyšľahajte vajcia, postupne pridávajte cukor.
  3. Vychladnuté maslo premiešajte a tenkým pramienkom ho prilievajte do cesta. Potom keď bude maslo spracované, po lyžiciach pridávajte creme fraiche (prípadne skyr, jogurt alebo pochúťkovú kyslú smotanu) a vanilkovú esenciu.
  4. Nakoniec zapracujte múčnu zmes a banány.
  5. Takto hotové cesto nalejte do foriem a dajte piecť do vyhriatej rúry na 50 – 60 minút.

Mliečny karamel

Smotanu si v kastróliku ohrejte s vanilkovou esenciou na nízkom plameni. Do ďalšieho kastróliku si nasypte cukor a vodu a na vysokom plameni priveďte do varu (zmesou ani trochu nehýbte). Nechajte variť, pokiaľ nedosiahnete jantárového karamelu (pozor, aby karamel nezhorkol, hneď ako zozlatne tak ho  odoberte  z ohňa). Do karamelu prilievajte zohriatú smotanu a energicky miešajte metlou. Po 10 minútach osoľte a nechajte schladnúť.

Krém:

Krém variant č.1 – Mascarpone krém

Maslo izbovej teploty šľahajte samotné asi 7 minút. Potom pridávajte po lyžiciach mascrapone. Medzitým do krému kvapnite vanilkovú esenciu. Nakoniec preosejte práškový cukor podľa chuti a premiešajte.

Krém variant č.2 – Cream cheese krém

Na krém šľahajte cream cheese izbovej teploty asi 3 – 5 minút, pridajte vanilkový extrakt, preosejte práškový cukor a zašľahajte dohladka. Potom po častiach pridávajte vychladenú smotanu. Šľahajte, pokiaľ nebude krém tuhý.

Kompletácia

Korpusy pozdĺžne rozrežte a natrite postupne krémom. Každý korpus môžete natrieť aj karamelom, ale nie je to nutné. Nakoniec tortu zahľaďte a dajte stuhnúť do chladničky. Po 30 minútach ho prelejte karamelom, ozdobte vajcami  a kvetmi.

Recept pripravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Coot“ viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Odporúčané články

Recepty starých mám: Marhuľový posúch s tvarohom Denne pila tento silný nápoj na obnovenie kostí a kĺbov. Po čase prišiel výsledok!

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčané články

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.