Pečieme na Veľkú noc: Veľkonočná banánová torta

Pečieme na Veľkú noc

INGREDIENCE:

Na 2 korpusy o priemere 17 – 19 cm

5 dosť zrelých stredných banánov

390 g hladkej múky

225 g rozpusteného masla

350 g hnedého cukru

4 vajcia vel. L

250 g creme fraiche (prípadne skyr, jogurt alebo zakysaná smotana)

1 lyžička vanilkovej esencie

2 lyžičky prášku do pečiva

1/2 lyžičky jedlej sódy

1 lyžička soli

Jarné kvety a čokoládové vajcia na ozdobu

*

Na krém:

variant 1 (mascarpone krém)

350 g masla

500 g mascarpone

cukor práškový

lyžička prírodnej vanilkovej esencie

variant 2 (cream cheese krém)

450 g cream cheese

320 ml 40% šľahačky

cukor práškový

1 lyžička vanilkovej esencie

Mliečny karamel:

245 ml smotany (ideálne 40%, ale postačí 31%)

220 g krupicového cukru

6 lyžíc vody

1 lyžička prírodnej vanilkovej esencie

prípadne 0,5 lyžičky soli (pokiaľ chcete slaný karamel)

  1. Vajcia vyberte z ľadničky a nechajte ich minimálne hodinu stáť v izbovej teplote, ideálne ich nechajte mimo chladničku cez noc. Rúru si predhrejte na 160 stupňov. Formy si vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu a soľ, banány roztlačte vidličkou a uschovajte na neskoršie použitie. Vyšľahajte vajcia, postupne pridávajte cukor.
  3. Vychladnuté maslo premiešajte a tenkým pramienkom ho prilievajte do cesta. Potom keď bude maslo spracované, po lyžiciach pridávajte creme fraiche (prípadne skyr, jogurt alebo pochúťkovú kyslú smotanu) a vanilkovú esenciu.
  4. Nakoniec zapracujte múčnu zmes a banány.
  5. Takto hotové cesto nalejte do foriem a dajte piecť do vyhriatej rúry na 50 – 60 minút.

Mliečny karamel

Smotanu si v kastróliku ohrejte s vanilkovou esenciou na nízkom plameni. Do ďalšieho kastróliku si nasypte cukor a vodu a na vysokom plameni priveďte do varu (zmesou ani trochu nehýbte). Nechajte variť, pokiaľ nedosiahnete jantárového karamelu (pozor, aby karamel nezhorkol, hneď ako zozlatne tak ho  odoberte  z ohňa). Do karamelu prilievajte zohriatú smotanu a energicky miešajte metlou. Po 10 minútach osoľte a nechajte schladnúť.

Krém:

Krém variant č.1 – Mascarpone krém

Maslo izbovej teploty šľahajte samotné asi 7 minút. Potom pridávajte po lyžiciach mascrapone. Medzitým do krému kvapnite vanilkovú esenciu. Nakoniec preosejte práškový cukor podľa chuti a premiešajte.

Krém variant č.2 – Cream cheese krém

Na krém šľahajte cream cheese izbovej teploty asi 3 – 5 minút, pridajte vanilkový extrakt, preosejte práškový cukor a zašľahajte dohladka. Potom po častiach pridávajte vychladenú smotanu. Šľahajte, pokiaľ nebude krém tuhý.

Kompletácia

Korpusy pozdĺžne rozrežte a natrite postupne krémom. Každý korpus môžete natrieť aj karamelom, ale nie je to nutné. Nakoniec tortu zahľaďte a dajte stuhnúť do chladničky. Po 30 minútach ho prelejte karamelom, ozdobte vajcami  a kvetmi.

Recept pripravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Coot“ viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom