Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
olej, šalát
Shutterstock
28. júla 2013 ZdravieVýživa od Kristína PriecelováSITA Diskusia()

Rastlinné oleje ponúkajú bohatstvo zdravia a chuti

Ich využitie v letných mesiacoch je o to dôležitejšie, že sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú organizmus tak ako živočíšne tuky.

To, že naše zdravie máme na tanieri, je už dnes nespochybniteľné. Pritom mnohé potraviny, ktoré sú chutné, sú zároveň aj vysoko funkčné, len ich treba vedieť správne používať a dávkovať, upozorňuje lekárka Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu. Typickým príkladom sú rastlinné oleje a margaríny. Ich využitie v studenej kuchyni aj pri varení v letných mesiacoch je o to dôležitejšie, že sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú organizmus tak ako živočíšne tuky.

Tuky sú pre príjem potravy mimoriadne dôležité, keďže mnohé látky, ktoré sa vo vode nedokážu rozpustiť, sa do organizmu dostávajú vďaka mastným kyselinám, teda tukom. Človek by mal v potrave prijať denne približne 20 percent bielkovín, 25 – 35 percent tukov a 45 – 55 percent sacharidov. Záleží však aj na tom, čo si pod slovom tuky predstavíme. „Ak na ne pozeráme iba ako na zdroj energie, medzi množstvom kilojoulov, aké organizmu dodajú živočíšne a rastlinné tuky, nie je rozdiel,“ hovorí Babinská .

Celý článok si môžete prečítať tu.

Odporúčané články

Zmyselné valentínske krášlenie vo dvojici Tuky, ktoré sú zdravé

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Výživa

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...