Šaláty, ktoré dajú zabrať vášmu žalúdku

šalát, zdravá strava, jedlo

Existujú jedlá, ktoré zaťažujú váš tráviaci systém. Medzi ne patria aj niektoré šaláty, a to napriek tomu, že často obsahujú zdravé ingrediencie.

Po zimnom nedostatku potrebujeme doplniť vitamíny na zahnanie jarnej únavy a zocelenie nášho organizmu, aby počas roka dokázal vzdorovať chorobám. Najchutnejším pokrmom či už z čerstvej alebo varenej zeliny i ovocia sú rôzne druhy šalátov. No niektoré aj napriek zdravým ingredienciám môžu zaťažiť náš tráviaci systém.

Majonézové šaláty

Olej a vajíčka, z ktorých sa majonéza vyrába, pôsobia na naše žalúdky ako tehly. Najmä vtedy, keď sú konzumované vo väčšom množstve. A práve takýmto šalátom pozostávajúcich z majonézy holdujeme počas najväčších sviatkov roka. Okrem nich sa ešte natlačíme aj údeninou a koláčmi. No to nie je všetko. Na záver týchto nezdravých hodov sa necháme na Veľkú Noc dobrovoľne i nedobrovoľne dotĺcť alebo pooblievať vodou zápalistými vyznávačmi veľkonočných tradícií. To možno, aby sme sa prebrali z letargie spôsobenej ťažkým jedlom. Tento údel si môžeme odľahčiť. Teda najmä ten, ktorý sa týka nášho žalúdka. Majonéza sa dá nahradiť smotanou či jogurtom alebo použiť pri príprave týchto šalátov ľahšie druhy majonézy.

Uhorkový šalát

Ďalším takým pokrmom zaťažujúcim žalúdok môže byť šalát pripravený zo šalátovej uhorky. Obsahuje totiž horšie stráviteľné zložky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Ak si ho zhotovíme ešte aj s pridaním cesnaku, je väčšia pravdepodobnosť, že nám bude po ňom zle.

Šaláty obsahujúce cesnak alebo čerstvú cibuľu

I keď cesnak a cibuľa sú veľkými prírodnými liečiteľmi, pre náš tráviaci systém bývajú záťažou. Skúsme cibuľu spariť vriacou vodou alebo použiť menej cesnaku pri dochucovaní konkrétneho šalátu, aby sme predišli tráviacim ťažkostiam.

Šaláty z niektorých druhov surovej zeleniny

Jedlo z čerstvej zeleniny nemusí byť vždy ľahkou pochúťkou pre náš žalúdok. Niektoré rastlinné potraviny majú v surovom stave pevné či hrubé bunkové steny a spôsobujú problémy vo forme nafukovania alebo zápchy. Varením môžeme zvýšiť ich stráviteľnosť. Dokonca uvoľniť prospešné látky, ktoré by sme v čerstvej podobe nevedeli prijať. Takto je vhodné upraviť brokolicu, špenát, karfiol či hrach.

U niekoho pocit ťažoby žalúdka vyvoláva i šalát z papriky alebo reďkovky.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom