Slováci si nechávajú nákupy na poslednú chvíľu

Billa vianoce 01.jpg
Foto: BILLA

BRATISLAVA 16. decembra (DámskaJazda.sk) – Vianoce sú krásnym záverom každého roka. Užívame si zaslúžené voľno a čas strávený so svojou rodinou. Avšak aj týmto dňom pokoja predchádza hektické obdobie a intenzívne prípravy. Pečenie, varenie, dopĺňanie zásob na sviatky – pozreli sme sa na to ako a čo v tomto predvianočnom zhone nakupujeme.

Tradičné jedlo v novom šate

Aj tak sa dá opísať náš štedrovečerný stôl. Kapor a zemiakový šalát reprezentujú práve tú tradičnú časť,  pri čom losos či pstruh zas skôr tú novodobú. „Vyprážaný kapor a zemiakový šalát sa stali obligátnym chodom na Štedrý večer až po II. Svetovej vojne. Málokto si už pamätá, že v minulosti bol za pôstny čas považovaný celý Advent, nielen Štedrý deň. Preto sa mäso nejedlo v podstate celý december. Dnes sa už aj pôst na Štedrý deň až tak striktne nedodržiava. Takže niektorí si doprajú aj mäso podľa chuti. Veľa rodín však stále dáva prednosť práve rybe, či už vyprážanej, alebo pečenej, alebo dokonca dusenej,“ vysvetľuje naše zvyklosti etnologička Katarína Nádaská. Z obchodníckych skúseností vieme povedať, že kapor je stále naše číslo v jeden, avšak uprednostňujeme ho už predpripraveného. „V posledných rokoch začali Slováci vyhľadávať porciovaného kapra, najmä nakrájané podkovičky, ktoré sa veľmi jednoducho pripravujú. Preto sme ich zaradili do ponuky na všetkých predajniach,“ potvrdzuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete predajní BILLA na Slovensku a dopĺňa, že je veľký záujem aj o hlavné ingrediencie zemiakového šalátu: „V BILLA nájdete všetky šalátové ingrediencie lokálneho, slovenského pôvodu. Pred Vianocami sú už automaticky na pultoch špeciálne druhy zeleniny určené na šaláty. Napríklad zemiaky varného typu A, ktoré nájdete na pultoch sa nezvyknú rozvariť a svojou štruktúrou a chuťou sú na šalát ideálne.“

L3590540.jpg

Na Vianoce len to najlepšie

Stoly plné dobrôt sú na Slovensku nielen počas Štedrého dňa, ale aj počas ďalších voľných dní. Práve v týchto dňoch na sebe a svojich blízkych nešetríme. „Ľudia zvyknú nakúpiť aj prémiovejší sortiment potravín. Zaujímavým trendom minulého roka je morka, ktorá sa stáva veľmi obľúbený  jedlom na druhý sviatok vianočný, teda na 25.12. Pri ovocí a zelenine sa dlhodobo najlepšie predávajú banány, jablká a mandarínky,“ vymenúva K. Kirchnerová a dodáva, že stále viac sa však predáva aj avokádo, ananás a iné exotické ovocie ako karambola, pitahaya (dračie ovocie), kiwano, pepino, marakuja, či grenadila. Práve preto je posilnený sortiment exotického ovocia, na ktoré si Slováci stále viac zvykajú a čakajú ho na pultoch. Jednou zo zaujímavých noviniek v oddelení pečiva je napríklad aj BILLA vianočka s aróniou. A čím si na sviatky najčastejšie pripíjame? Našimi obľúbenými nápojmi sú šampanské a stále viac sa udomácňuje aj prosecco.

Aj napriek tomu, že Vianoce sú sviatkami pohody a pokoja, v obchodoch sa práve v týchto dňoch stretávajú  zákazníci, ktorí si svoje nákupy nechávajú na poslednú chvíľu. Máme pre vás pár tipov priamo zo zdroja: „Odporúčame zákazníkom, aby s nákupmi potravín nečakali do poslednej chvíle a väčšinu zásob si zabezpečili už vopred. Napríklad trvanlivé potraviny je ideálne nakúpiť si skôr. V posledné dni potom bude stačiť dokúpiť už len čerstvý sortiment. Najväčší nápor zákazníkov očakávame v posledné tri dni pred Vianocami. Minulý rok bol pre predajne najsilnejším posledný deň pred sviatkami, teda 23.12. V tomto roku pripadne posledný deň na pondelok po poslednej adventnej nedeli. Najväčší záujem zákazníkov preto očakávame práve cez víkend 21. a 22.12. a najmä v pondelok, 23.12. V predvianočné dni posilníme naše tímy na predajniach, aby sme vedeli uspokojiť zvýšený záujem zákazníkov a zabezpečili pre nich čo najväčší komfort z nakupovania. Z toho dôvodu budú predĺžené aj otváracie hodiny v ranných i podvečerných hodinách,“ vysvetľuje Kvetoslava Kirchnerová.

L3590449.jpg

Inzercia

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom