Svetu sa míňa čokoláda, v roku 2020 bude vzácna ako kaviár

čokoláda, sladkosť, pokušenie, pery, žena
shutterstock.com
reklama:

Čokoláda bude o niekoľko rokov sladšia a mäkšia. Drahé kakao v nej totiž budú nahrádzať cukor a rastlinný olej.

Obľúbená lahôdka maškrtníkov sa o niekoľko rokov môže stať nedostatkovou surovinou a jej ceny stúpnu do závratných výšin, varuje najväčší svetový výrobca čokolády Barry Callebaut. Produkcia jej hlavnej ingrediencie – kakaa – totiž nestíha pokryť neustále sa zvyšujúci dopyt, čo tlačí cenu stále vyššie.

Čokoládový deficit rastie, cena čokolády s ním

čokoláda, žena, vlasy, kakao, sladkosti, lahodná chuť, hnedá
shutterstock.com
Podľa najnovších štatistík čokoládového gigantu z Zürichu celosvetový dopyt po čokoláde výrazne prevyšuje ponuku kakaa, čo vytvára stále sa nabaľujúci “čokoládový deficit”. V roku 2020 by mal dosiahnuť už milión ton. Za posledných desať rokov sa cena kakaa ako základnej suroviny čokolády viac ako zdvojnásobila, čo sa postupne odráža aj na cenách sladkých hnedých tabuliek. Ak bude tento trend pokračovať, cena za tabuľku čokolády sa stane neúnosnou. Barry Callebaut sa okrem toho obáva, že okolo roku 2020 sa môže kakao jednoducho “minúť”.

Obavy o budúcnosť čokoládového priemyslu vyjadrila v roku 2012 aj vtedajší šéfka spoločnosti Mars Chocolate UK Fiona Dawson. V roku 2020 bude podľa nej na svetovom trhu s kakaom chýbať milión ton tejto suroviny. Na vine sú vraj rastúce ekonomické a ekologické tlaky na pestovateľov kakaa. Podobnú predpoveď vlani zverejnila aj Medzinárodná organizácia kakaa. Podľa nej by v roku 2030 mohlo na trhu chýbať dva milióny ton kakaa.

, vé bôby, čokoláda, vý prášok, sladkosť, jedlo, bonbón
shutterstock.com
Kakau neprajú ani prírodné podmienky

Okrem neustále rastúceho dopytu po čokoláde sa pod nedostatok kakaa môže podpísať aj zlé počasie, strach z eboly či pleseň, ktorá čoraz častejšie napadá plantáže kakaovníka. Choroba Frosty Pod Rot len nedávno zlikvidovala tretinu svetovej úrody kakaa. V oblasti Pobrežia Slonoviny a Ghany, kde sa pestuje 70 percent svetových zásob kakaa, navyše udreli veľké suchá. Niektorí farmári sa preto preorientovali na pestovanie lukratívnejších komodít, obilia či kaučuku.

Dopyt po čokoláde ale rastie, a to na všetkých najväčších svetových trhoch – v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Rusku, Nemecku i Francúzsku. Čokolády sa nemôžu nasýtiť ani Aziati a obyvatelia Blízkeho východu.

“Čína a India teraz majú veľmi sladké chúťky. To vytvára tlak na dodávateľa. Ceny kakaa tlačí nahor aj rastúce obľuba tmavej čokolády s vyšším obsahom kakaa v západných krajinách,” hovorí Lauren Bandy, analytik zo spoločnosti Euromonitor International.

Sladšia a menej zdravá budúcnosť

Podľa Angusa Kennedyho, redaktora ekonomického magazínu Kennedy ‘s Confection, budú tabuľky čokolády v budúcnosti sladšie a mäkšie. Drahé kakao v nej totiž budú nahrádzať cukor a rastlinný olej. “Jej chuť nebude mať nič spoločné s čokoládou, ako ju poznáme a milujeme dnes,” dodal Kennedy.

wwwindependent.co.uk, www.telegraph.co.uk

18. novembra 2014

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hod

Autor: zz