Vyvážená strava pomáha v boji s civilizačnými chorobami

Jedlo, chudnutie, zdravá strava, zelenina, diéta, výživa, potraviny, o
shutterstock.com

Za vznik ochorení, akými sú obezita, cukrovka či vysoký krvný tlak, môže často nezdravý životný štýl.

Civilizačným ochoreniam, medzi ktoré patria napríklad obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak, ateroskleróza či rakovina, možno predchádzať vyváženou stravou a zdravým životným štýlom. Na dnešnej tlačovej konferencii, ktorú zorganizovalo Združenie pre zdravú výživu, na to upozornili lekárky Eva Goncalvesová, Iveta Vaverková a Alžbeta Béderová.

Civilizačné ochorenia majú svoju príčinu najmä v nezdravom životnom štýle. Ľudia majú málo pohybu, prijímajú nadmerné množstvo cukrov a tukov, fajčia a žijú v strese. „Posledné zverejnené údaje ukazujú, že choroby kardiovaskulárneho systému sú na prvých priečkach v príčine chorobnosti a úmrtnosti na Slovensku,“ povedala Vaverková, ktorá je viceprezidentkou Spoločnosti praktického lekárstva. „Počet Slovákov, ktorí trpia cukrovkou, sa každý rok zvyšuje, diabetes má diagnostikovaný 6,3 percenta obyvateľov na Slovensku, nadváha a obezita sa týka 57 percent populácie. Na Slovensku sa v roku 2013 spotrebovalo viac ako 84 miliónov balení liekov viazaných na lekársky predpis. Poisťovne za tieto lieky uhradili takmer 825 miliónov eur a doplatok pacientov predstavoval 149 miliónov eur,“ pokračovala Vaverková.

„Nechceme žiť dlhodobo ako chorí, ale chceme si zachovať zdravie čo najdlhšie. Ak ľudia nespravia radikálny krok a nezmenia svoj životný štýl, môžu byť odkázaní na medikamentóznu liečbu. Chceme si upevniť zdravie, nie rozvíjať chorobu. Je to o pocite, ľudia by mali začať byť zodpovední sami za seba,“ vyjadrila sa primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb a prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová.

Ako doplnila Béderová, ktorá je vedúcou odboru podpory zdravia a poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, o žiadnej potravine sa nedá povedať, že by bola zlá. „Ide len o to, ako často a koľko toho zjete,“ spresnila doktorka, ktorá si myslí, že na to, aby ľudia zmenili svoje stravovacie návyky, potrebujú mať dostatok relevantných informácií. „Internet je úžasná vec, ale často šíri informácie, ktoré nie sú vedecky podložené. Potrebujeme prevychovať mládež, lebo z nich raz budú mamičky a oteckovia. Problémom je napríklad rýchly obed. Ak sa v čase obeda nestihnú najesť, presúva sa toto jedlo do večerných hodín, kedy by už mal človek relaxovať. Pri stravovaní sa treba začať správať racionálne. Príjem bielkovín, cukrov a tukov by mal byť vyvážený,“ uviedla Béderová, „Ľudia majú dostatok informácií, horšie je však preklopiť ich do praxe. Pohodlnosť je v ľudskej povahe. Človek môže občas zhrešiť, ale musí mať pevnú vôľu vrátiť sa späť,“ zhrnula Vaverková.

„Čarovné a hlavne praxou overené tipy pre zdravie sú pohyb, pestrá – vyvážená strava a veselá myseľ. Pohyb, pravidelne, každý deň aspoň 30 minút. Zdravá strava s dostatkom zeleniny, kvalitných bielkovín, s preferovaním rastlinných tukov s vysokým obsahom polynenasýtených mastných kyselín, celozrnných výrobkov, ovocia,“ odporučila Vaverková. Zo stravy by naopak mali vymiznúť sladené nápoje, tučné mäso a mäsové výrobky, údeniny s vysokým podielom soli a skrytého tuku, slané pochutiny, jedlá z rýchleho občerstvenia, vysmážané pokrmy s obsahom transmastných kyselín. „Vláknina, bifidobaktérie, polynenasýtené mastné kyseliny, cholíny, rastlinné steroly a stanoly, peptidy a podobne pozitívne ovplyvňujú metabolické procesy v organizme, pôsobia priaznivo na srdce, ovplyvňujú krvný tlak, hladinu cholesterolu, upravujú trávenie, posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie, sú prevenciou proti obezite, osteoporóze, majú protirakovinový a antioxidačný účinok,“ uzavrela Béderová.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom