Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
chlieb
shutterstock.com
6. marca 2013 ZdravieVýživa od LotaSITA Diskusia()

Tajomstvo, ktoré v sebe ukrýva chlieb

Nie je chlieb ako chlieb. Tiež ste si všimli, že väčšinou hneď na tretí deň po zakúpení vám začne „kvitnúť“ do zelena?

Za posledných 20 rokov došlo k dramatickému úpadku kvality potravín. Týka sa to aj chleba – potraviny, ktorá sa objavuje na našom stole takmer každý deň. Vyzerá síce stále rovnako ako predtým, no zmenil sa bohužiaľ spôsob výroby a chuť.

Nešťastné enzýmy a éčka

Nachádzajú sa takmer všade a nevyhol sa im ani chlieb. Predtým sa táto základná potravina vyrábala z kvásku, múky a vody. V súčasnosti sa pripravuje z polotovarov – špeciálnych zmesí obsahujúcich umŕtvený priemyselný kvások a tiež prídavne látky (tzv. éčka).

Je mäkkosť chleba zárukou kvality?

Keď kupujete chlieb, skúšate stlačením jeho mäkkosť. To býva pre vás zárukou čerstvosti. No je to v skutočnosti tak? Túto mäkkosť väčšina výrobcov dosiahne tak, že skráti čas pečenia. Preto už za tri dni sa na ňom objaví pleseň. „Skrátenie času sa docieli i používaním spomínaných enzýmov a éčok. Keď uberiete z výroby chleba čas, zoberiete mu i všetky jeho kvality vrátane vône a chuti“, hovorí docent Jozef Příhoda, ktorý sa na vysokej škole chemicko-technologickej venuje výrobe chleba väčšinu svojho života.

Staronový chlieb?

Ďalšie negatívum uberajúce na kvalite chleba nášho každodenného predstavuje, že v snahe znížiť výrobné náklady sa do cesta pri výrobe nového voňavého bochníka pridáva pomletý chlieb, ktorý sa nepredal. V niektorých prípadoch tvorí tento starý chlieb až desatinu objemu toho nového. Už len málo výrobcov sa drží starých tradičných receptúr. Potraviny sa z roka na rok stávajú čoraz drahšie, no ich kvalita naopak klesá.

Odporúčané články

Poznáte pravdu o umelých sladidlách? Fínsko bude dávať do chleba čudesnú prísadu. Kúpili by ste si taký výrobok?

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Výživa

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...