Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
arašidy, podzemnica olejná, orechy, jedlo,
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Thinkstock
1. marca 2015 ZdravieVýživa od SITASITA Diskusia()

Takto jednoducho sa dá znížiť riziko alergie na arašidy!

Bolo to vzrušujúce, keď sme si uvedomili, že po prvý raz vieme skutočne zabrániť vzniku tejto choroby,“ vyjadril sa profesor Gideon Lack, vedúci štúdie, ktorá prišla na nasledujúce zaujímavé skutočnosti.

Konzumácia arašidov v dojčenskom veku potláča vznik alergie na tento druh plodu. Tvrdí to štúdia vedcov z britskej univerzity King’s College London, ktorú publikovali v časopise New England Journal of Medicine. Ako výskumníci uviedli, testy na 628 bábätkách ukázali, že podávanie stravy obsahujúcej podzemnicu olejnú znížilo riziko vzniku alergie o viac ako 80 percent.

Čítajte aj: Záhadná histamínová intolerancia: Ako sa prejavuje?

V experimente výskumníci rozdelili deti podľa toho, či u nich test na koži preukázal alergiu na arašidový proteín. Šlo pritom o bábätká vo veku od štyroch do jedenástich mesiacov. Na základe prvého testu vznikla skupina zložená z 530 dojčiat, u ktorých sa alergia ešte nevyvinula. Zvyšné deti mali miernu alergickú reakciu. Obe skupiny následne rozdelili na polovice. Kým jednej podávali stravu obsahujúcu arašidy, u druhej plody v strave úplne vynechali. Po tom, čo deti dosiahli vek piatich rokov ich vedci znovu otestovali.

Podľa výsledkov v skupine bez prvotnej alergickej reakcie a bez príjmu arašidov v strave sa alergia vyvinula u 13,7 percent detí. U detí s arašidovou stravou a bez prvotnej reakcie sa vyskytla v 1,9 percenta prípadov. V druhej časti, čiže u detí s alergickou reakciou pri prvom testovaní, sa prevalencia pohybovala na úrovni 35,3 percent u detí bez konzumácie arašidov a 10,6 percent, ak bábätká jedli arašidy.

Čítajte aj: Vedci zistili nové benefity spánku!

Bolo to vzrušujúce, keď sme si uvedomili, že po prvý raz vieme skutočne zabrániť vzniku tejto choroby,“ povedal profesor Gideon Lack. Vedec však upozornil, že napriek výsledkom rodičia nemajú experimentovať a deti by mali prejsť vyhodnoteniami a testami predtým, než im podajú stravu obsahujúcu arašidy. Výskumníci sa zároveň nazdávajú, že podobným spôsobom by sa dalo zabrániť aj vzniku ďalších druhov alergií.

Informácie pochádzajú z webových stránok www.bbc.com a www.nejm.org.

Odporúčané články

Aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou na potraviny? Trochu iné hračky: Plyšové verzie vírusu ebola idú na dračku

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Z kategórie Deti a rodina

Odporúčame

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Rozumiem

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies