Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jedlo, výživa, potraviny
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
14. júna 2016 Lifestyle od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Táto bežná potravina vám môže predĺžiť život, tvrdia vedci

Mnohí z nás ju jedia každý deň a pritom o nej netušia, že už šestnásť gramov  ku každej porcii jedla stačí podľa zistení na zníženie rizika úmrtia na kardiovaskulárne choroby o deväť percent a na rakovinu o päť percent.

Ľudia, ktorí jedia veľa celozrnných potravín majú nižšie riziko úmrtia na rakovinu alebo srdcovo-cievne ochorenia. Vyplynulo to z analýzy amerických vedcov, ktorí zhodnotili viaceré štúdie venujúce sa príjmu stravy bohatej na celozrnné obilniny a riziku smrti. Medzi výsledkami, ktoré zverejnili odbornom časopise Circulation, bolo aj zistenie, že konzumáciou 16 gramov celozrnných obilnín ku každej porcii jedla sa riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby znížilo o deväť percent a na rakovinu o päť percent. Spomínaná dávka zodpovedá napríklad pol hrnčeku varenej hnedej ryže, vareným ovseným vločkám či jednému krajcu stopercentného celozrnného chleba.

Odborníci zhromaždili výsledky 14 dlhodobých štúdií, ktoré dokopy zahŕňali 786 076 ľudí, pričom 97 867 z nich počas výskumov zomrelo. Takmer 24-tisíc úmrtí zaznamenali v dôsledku srdcovo-cievneho ochorenia a vyše 37-tisíc úmrtí spôsobila rakovina. Desať skúmaných štúdií pochádzalo z USA, tri zo Škandinávie a jedna z Veľkej Británie, pričom všetky získavali údaje o príjme celozrnných obilnín formou dotazníkov. Podľa jedného z autorov spomínanej analýzy, Qi Suna z Harvard T.H. Chan School of Public Health v Bostone, aj napriek schopnosti celozrnných potravín znižovať riziko mnohých chronických ochorení, nikto doteraz podobnú analýzu neurobil.

Vedci na základe daných výsledkov zhodnotili, že u účastníkov štúdií, ktorí celozrnné potraviny konzumovali najviac, sa v porovnaní s tými, čo ho jedli najmenej, znížilo riziko akéhokoľvek úmrtia o 16 percent, úmrtia na rakovinu o 10 percent a smrti v dôsledku kardiovaskulárneho ochorenia o 20 percent. „Vedecké dôkazy pozitívneho vzťahu medzi konzumáciou celozrnných obilnín a nižšieho rizika chronických ochorení a úmrtnosti sú dosť jasné,“ zhodnotil výsledky analýzy pre agentúru Reuters Anthony Fardet z univerzity vo francúzskom Auvergne, ktorý sa na projekte amerických kolegov nepodieľal.

Experti z American Heart Association, ktorá zastrešuje skôr menovaný časopis Circulation, odporúčajú nahradiť aspoň polovicu konzumovaných obilnín na celozrnné. Takými sú napríklad ovos alebo ovsené vločky, raž, jačmeň, kukurica či hnedá ryža. Odborníci ich odporúčajú jesť minimálne trikrát denne, čo však podľa autorov analýzy mnoho dospelých Američanov nerobí. Ich bežná dávka je podľa nich menej ako jedna porcia denne.

Odporúčané články

7 rakovinotvorných vecí, ktoré na vás číhajú u vás doma! Pozor na tieto nápoje! Môžu poškodiť vaše srdce

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Lifestyle

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...