Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
med
thinkstockphotos
17. novembra 2014 ZdravieZdravý život od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Tekuté zlato- Včelí med

Účinky tejto hustej, lepkavej tekutiny najviac ocení vaše zdravie. Pokiaľ ho nejedávate pravidelne, je najvyšší čas s tým začať.

Med je sladký vďaka sladkým rastlinným látkam a včelím výlučkom zo žliaz. Má pozitívne účinky na ľudské telo, ale k tomu musíte aj patrične upraviť zloženie a kvalitu stravy, teda zmeniť celý životný štýl.

Čo obsahuje včelí med?

Med obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, horčík, fosfor, draslík, mangán, zinok, železo, sodík, selén, vápnik, vitamín B, C a kyselinu pantoténovú. Med v sebe skrýva aj ďalšie zložky v závislosti od ročného obdobia, od druhov rastlín a aj od lokality zberu.

Prečítajte si aj: Jesenné čaje, ktoré vás zahrejú

Účinky medu na zdravie:

• Podporuje imunitu

• Účinný pri prechladnutí alebo pri chrípke

• Podporuje krvotvorbu (anémia, chudokrvnosť)

• Podporuje črevnú mikroflóru

• Podporuje správne vyprázdňovanie

• Pomáha pri hnačkách, zápche, plynatosti

• Má pozitívne účinky pri chorobách – žalúdka, pečeni, obličiek, srdca, čriev a iných orgánov

• Znižujú vysoký krvný tlak

• Pomáha pri nespavosti

• Upokojuje nervový systém

• Odkysľuje žalúdok (pálenie záhy, zvýšené množstvo žalúdočných štiav)

Med je vhodnou náhradou klasického bieleho cukru a umelých sladidiel. Biely cukor je jednoduchý sacharid, ktorý telo ťažšie páli a prebytok ukladá vo forme podkožného tuku do „zásob“, teda človek priberá. Umelé sladidlá sú umelo vytvorená náhrada sladkého. Sú 200-krát sladšie ako biely cukor. Je to len samá chemikália a najhoršia je zložka menom aspartám – najnebezpečnejšia látka v potravinárskom priemysle (urýchľuje rast rakovinových buniek).

Prečítajte si aj: Prekvapivé dôvody, prečo bývame chorí

Med je zložený sacharid (prírodný cukor) a ten je pre telo prijateľnejší a ľahšie vstrebateľný. Energetickú hodnotu má nižšiu ako biely cukor, pre telo je ľahšie rozpustiteľný, neobsahuje žiadne umelé látky alebo naopak pomáha vášmu telu a zdraviu.

Medu by sa mali vyhýbať

Ľudia s alergiou – pokiaľ si nie ste istý, či ste alergický na nejaký peľ (kvety), tak radšej med nekonzumujte. Med je vytvorený z peľu kvetov a nikdy sa presne nevie, z akých druhov včely zbierali peľ. Preto môžete mať alergiu z medu, z ktorého ste nikdy alergickú reakciu nemali.

Malé deti a dojčatá – imunitný systém ešte nie je dokonale podporený a vytvorený, preto radšej nedávajte malým deťom med, aby ste predišli možnej alergickej reakcii.

Odporúčané články

6 jesenných čajov, ktoré vás (nielen) zahrejú Ako získať dokonalú pleť bez vrások

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zdravý život

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...