Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
med
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
thinkstockphotos
17. novembra 2014 ZdravieZdravý život od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Tekuté zlato- Včelí med

Účinky tejto hustej, lepkavej tekutiny najviac ocení vaše zdravie. Pokiaľ ho nejedávate pravidelne, je najvyšší čas s tým začať.

Med je sladký vďaka sladkým rastlinným látkam a včelím výlučkom zo žliaz. Má pozitívne účinky na ľudské telo, ale k tomu musíte aj patrične upraviť zloženie a kvalitu stravy, teda zmeniť celý životný štýl.

Čo obsahuje včelí med?

Med obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, horčík, fosfor, draslík, mangán, zinok, železo, sodík, selén, vápnik, vitamín B, C a kyselinu pantoténovú. Med v sebe skrýva aj ďalšie zložky v závislosti od ročného obdobia, od druhov rastlín a aj od lokality zberu.

Prečítajte si aj: Jesenné čaje, ktoré vás zahrejú

Účinky medu na zdravie:

• Podporuje imunitu

• Účinný pri prechladnutí alebo pri chrípke

• Podporuje krvotvorbu (anémia, chudokrvnosť)

• Podporuje črevnú mikroflóru

• Podporuje správne vyprázdňovanie

• Pomáha pri hnačkách, zápche, plynatosti

• Má pozitívne účinky pri chorobách – žalúdka, pečeni, obličiek, srdca, čriev a iných orgánov

• Znižujú vysoký krvný tlak

• Pomáha pri nespavosti

• Upokojuje nervový systém

• Odkysľuje žalúdok (pálenie záhy, zvýšené množstvo žalúdočných štiav)

Med je vhodnou náhradou klasického bieleho cukru a umelých sladidiel. Biely cukor je jednoduchý sacharid, ktorý telo ťažšie páli a prebytok ukladá vo forme podkožného tuku do „zásob“, teda človek priberá. Umelé sladidlá sú umelo vytvorená náhrada sladkého. Sú 200-krát sladšie ako biely cukor. Je to len samá chemikália a najhoršia je zložka menom aspartám – najnebezpečnejšia látka v potravinárskom priemysle (urýchľuje rast rakovinových buniek).

Prečítajte si aj: Prekvapivé dôvody, prečo bývame chorí

Med je zložený sacharid (prírodný cukor) a ten je pre telo prijateľnejší a ľahšie vstrebateľný. Energetickú hodnotu má nižšiu ako biely cukor, pre telo je ľahšie rozpustiteľný, neobsahuje žiadne umelé látky alebo naopak pomáha vášmu telu a zdraviu.

Medu by sa mali vyhýbať

Ľudia s alergiou – pokiaľ si nie ste istý, či ste alergický na nejaký peľ (kvety), tak radšej med nekonzumujte. Med je vytvorený z peľu kvetov a nikdy sa presne nevie, z akých druhov včely zbierali peľ. Preto môžete mať alergiu z medu, z ktorého ste nikdy alergickú reakciu nemali.

Malé deti a dojčatá – imunitný systém ešte nie je dokonale podporený a vytvorený, preto radšej nedávajte malým deťom med, aby ste predišli možnej alergickej reakcii.

Odporúčané články

6 jesenných čajov, ktoré vás (nielen) zahrejú Ako získať dokonalú pleť bez vrások

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zdravý život

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...