Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
potraviny
thinkstock.com
11. novembra 2014 ZdravieVýživa od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Tieto hnusy ste dnes určite jedli a ani ste o tom nevedeli

Povedzme si na rovinu… Málo ľudí sa v skutočnosti vyzná v tom, čo je písané na etiketách potravín. O to horšie ak sú tam miesto písmen haldy čísel a skratiek, latinské, či dokonca skupinové označenia ako napríklad „prírodne dochucovadlá“. Viete čo sa pod týmto záhadným označením ukrýva?

Silicon Dioxide

Už sám názov znie odstrašujúco, keďže pod silikónom si predstavíme všetci jedno a to isté. V jedle je ale táto zložka kremíkom, ktorý spolu s kyslíkom a v malom množstve hliníkom tvorí práve „oxid kremičitý“. Vo veľmi zjednodušenom preklade jeme teda hlinu, čo by nebolo pre náš organizmus škodlivé, až na fakt, že nie každý si pochutí práve na kúsku hliny, piesku, či blata. Túto zložku môžeme nájsť napríklad v koreninách, spracovanom mäse, sladkých tyčinkách, alebo instantných polievkach a omáčkach.

Borax

Bórax bol objavený pred viac ako 4000 rokmi hlboko v podzemí. Je tiež známy ako birax, boritan sodný, alebo tetra-boritanu sodného. Tento zázračný minerál sa používa na udržanie chrobákov, mravcov a dokonca aj myší preč od obydlí, alebo vašej špajze. Používa sa ako čistič, alebo spomaľovač horenia. My ho používame aj v našom textilnom, kožiarskom a sklárskom priemysle. Otázkou ostáva, prečo ho môžme nájsť v potravinách dovážaných z iných krajín, napriek tomu, že je ako potravinársky prídavok zakázaný? Dokonca aj v USA, kde sú limity omnoho volnejšie ako v Európe. Nájdete ho aj pod skratkou E285 a povolený je v Európe a Ázii.

Mysleli ste si, že niektoré bežné, zdravé potraviny nemajú ani gram tuku? Omyl.

Želatína

Aj keď ju považujeme za celkom neškodnú, želatína používaná v jedlách kvôli hutnosti, stabilizácii a zvýrazneniu textúry konkrétnej potraviny, je ťažko stráviteľná. Najmä ak je živočíšneho pôvodu- tá sa skladá prevažne z bravčovej aj hovädzej kože a kostí bravčového dobytka.

cukrík
shutterstock.com

Šelak

Vyrába sa zo sekrétov hmyzu známeho ako „Kerria lacca“, alebo aj Červec lakový. Na kilogram tejto látky, potrebujeme sekrét od 300 000 chrobákov! Produkt vyrábaný Červcom sa používa najmä ako prídavok do leštiacich prípravkov na nábytok. Nájdeme ho ale aj na ovocí, zelenine, sladkostiach, alebo cukríkoch, kedy ho potravinárske firmy používajú na zlepšenie vzhľadu potravín, ktoré potom vyzerajú lepšie, krajšie a čerstvejšie.

Karmín

Bežne používané potravinárske farbivo, ktoré pochádza zo samičiek hmyzu druhu cochineal. Potom čo ich zabijú, ponoria do horúcej vody a osušia, extrahujú brucho. Práve z brušiek týchto chrobákov pochádza najväčšie množstvo farbiva. Ak by ste chceli vedieť či práve vaša potravina červenej farby obsahuje bruchá chrobáčikov, pátrajte po označeniach ako: carmine(karmín), cochineal extract, natural red (alebo prírodná červeň, prírodná červená), E120. Produkty v ktorých sa farbivo najčastejšie používa sú jogurty, toppingy, marinády, džúsy, džemy a celkovo takmer všetko, čo je červené.

Pozor na potraviny ktoré dávate do chladničky. Možno tam vôbec nepatria.

Ľudské vlasy a kačacie perie

Čítate správne. Áno, aj takéto deriváty na nachádzajú v našej potrave. Na štítkoch ich nájdete pod názvom L-cysteín, používaný hlavne ako zvýrazňovač chute v pečive a cukrárskych výrobkoch. Malé percento L-cysteínu je chemicky vytvorené, ale pravdou ostáva, že drvivá väčšina je organického pôvodu. A ten pôvod majú v Ázii, kde si predajom vlasov privyrábajú chudobné dievčatá, aby finančne pomohli svojim rodinám.Keďže pre mnoho ľudí je predstava konzumácie ľudských vlasov nepredstaviteľná, firmy ako McDonald´s upustili od používania L-cysteínu z ľudských vlasov a hrdo propagujú burgre vyrobené IBA z kačacieho peria! Mhmmm… I´m lovin it!

Zaujímavé fakty o vlasoch. Vedeli ste?
shutterstock.com

Celulóza

Nájdete ju vo výrobkoch označených ako „nízkotučné“, alebo „s vysokým obsahom vlákniny“ a to najmä kvôli zhusteniu hmoty na úkor tuku a nákladov. výrobcovia dokážu ušetriť až 30% nákladov na výrobu a pri nízkotučných potravinách je to až 50% obsahu tuku. Ešte stále máte chuť na jogurt s 0,1% tuku, alebo cookies so zníženým obsahom tuku? Aj keď drevo, z ktorého je celulóza vyrábaná nie je škodlivé, opýtajte sa sami seba, je to v poriadku, ak jeme drevo namiesto plnohodnotnej potraviny?

Hmyz, červy, výkaly hlodavcov

Bohužiaľ je to fakt. Fragmenty týchto mňamiek sa skutočne v konzumovaných potravinách nachádzajú a to približne v týchto množstvách:

Koreniny– 30 kúskov hmyzu na 10g

Čučoriedky, maliny, černice– 4 a viac lariev na 500g, 10 a viac kúskov celého hmyzu na 500g

Čokoláda– 60 a viac fragmentov hmyzu na 100g

Macaroni– 225 a viac fragmentov hmyzu na 225g

Sušené, alebo konzervované huby– 20 červíkov na 100g

Paradajkový džús– 10 a viac vajíčok lietavého hmyzu na 100g

Tak, dobrú chuť vám želáme!

Odporúčané články

10 potravín, ktoré zmiernia opuch 10 potravín, ktoré zmiernia opuch

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Výživa

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...