Tieto ,,neškodné” domáce zásoby vášmu zdraviu neprospievajú

Tieto ,,neškodné” domáce zásoby vášmu zdraviu neprospievajú
Tieto ,,neškodné” domáce zásoby vášmu zdraviu neprospievajú Thinkstock

Mnoho z vašich zásob sú zrejme najmä základné potraviny– niečo, čo budete môcť použiť na poslednú chvíľu.. Nanešťastie, mnoho z bežných potravín na vašich policiach nie sú ani len zďaleka tak  zdravé ako si myslíte.

Pre začiatočníkov je dôležité vyberať si jedlo, ktoré nie je preplnené pridanými cukrami, nezdravými semienkami a väčším množstvom sodíka než potrebujete v jednom snacku. Takéto potraviny sú úplne nevhodná voľba – ale mnoho z nich má oveľa zdravšie alternatívy a nie je ani také ťažké ich objaviť.

  1. Ochutené mandle

Mandle sú dobré pre vaše srdce.

Nie všetky orechy sú tak dobré, ako sa môžu javiť. Pred spracovanými mandľami s rôznymi príchuťami radšej uprednostnite obyčajné mandle, nespracované a bez príchutí. Tie sú výborným zdrojom zdravých tukov, bielkovín a vlákniny.

  1. Študentská zmes

Mnoho „študentských“ zmesí nie je vôbec tak zdravá, ako si myslíte.

Potrebujete zdravý snack na cestu? Študentské zmesi môžu byť zdravá voľba na uspokojenie vášho hladu na ceste. Avšak, mnoho značiek takéto študentské zmesi nerobí iba z orechov. Sušené ovocie, bežne zakúpené v obchodných reťazcoch, je často plné cukru a preplnené prázdnymi kalóriami. Doma si môžete takúto študentskú zmes pripraviť zdravo nakombinovaním orechov a ďalších ingrediencií vo vašej miske.

  1. Želé

Želé nemá žiadne nutričné hodnoty.

Prvým pravidlom, ktoré si musíte zapamätať pri štítku na potravinách je, že ingrediencie, ktoré sú uvedené ako prvé, sú najviac zastúpené. Napríklad také želé ochutené limetkou – skúste si tipnúť, čo bude hlavná zložka? – Áno, cukor. Ďalšie zaujímavé ingrediencie sú napríklad prírodné a umelé arómy takisto ako butylovaný hydroxyanizol (BHA), ktorý je podľa Live Science konzervant nachádzajúci sa v zemiakových lupienkoch a masle.

  1. Zemiakové čipsy

Pečené čipsy sú omnoho lepšia metóda ako ich pripraviť

Zemiakové čipsy nie sú nezdravé iba preto, že sú zo zemiakov. Zatiaľ čo klasické zemiaky by sa mohli zdať ako dokonale neškodné hľuzy, čipsy sú zvyčajne hlboko vyprážané v oleji preto, aby boli chrumkavé. Mnoho olejov, ktoré sú použité na vyprážanie, nerobí pre vaše zdravie nič dobré. Faktom je, že podľa Livestrong.com príjem príliš veľa vyprážaných jedál zvyšujú riziko život ohrozujúcich ochorení. Ak si chcete urobiť čipsy zdravšie, upečte alebo ugrilujte tenké mesiačiky doma.

  1. Koláče bez cukru

Nízkouhľohydrátové jedlo, ktoré je bez cukru, nemusí byť automaticky zdravšie.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo je vo vašich koláčikoch „bez cukru“: Falošný cukor. Podľa Mayo Clinic, umelé sladidlá sú najviac používané v spracovaných jedlách s cieľom urobiť ich ,,bez cukru“. A pretože jedlo, ktoré nemá cukor v tradičnej podobe, ešte neznamená, že ďalšie prídavky neškodia. Piecť doma je vždy najlepšia možnosť, ak chcete znížiť príjem uhľohydrátov a pridaných cukrov. Cukor pri pečení môžete nahradiť prísadami ako med, jablková šťava, či škorica.

  1. Raňajkové cereálie

Aj tie najzdravšie cereálie obsahujú mnoho cukru.

Myslíte si, že vaše ,,nudné“ cereálie sú v bezpečí? Bohužiaľ – vaše milované cereálie obsahujú iba 21 gramov uhľohydrátov na hrnček a stále majú ingrediencie ako pridaný cukor či kukuričný škrob, ktorý je vysoko spracovaný a nie veľmi výživný. Štúdie ukázali, že jedením veľa cukru môžete zvýšiť riziko srdcových ochorení alebo cukrovky 2.typu. Preto každodenné jedenie cereálií nie je najlepšia voľba. Vyskúšajte alternatívu v podobe ovsených vločiek. Takisto môžete vyskúšať čistý grécky jogurt s čerstvým ovocím a domácou granolou namiesto cereálií s mliekom.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom