Toto ste o čaji nevedeli: Tu je 5 dôvodov, prečo môže škodiť

čaj, pitný režim, nápoj, piť, šálka čaju, žena, relax, oddych
Thinkstock

Viete, že obľúbený nápoj, ktorý si mnohí z nás doprajú takmer každý deň, môže byť pre nás nebezpečný?

Poznáte to. Posedenie pri šálke čaju, lahodnom nápoji, bez ktorého si mnohí z nás nevedia predstaviť deň. No viete o tom, že čaj môže byť pre nás škodlivý?

Pesticídy v čaji

Prostredníctvom analýzy, ktorú vykonala americká spoločnosť Glaucus Research Group, sa v niektorých značkách čaju objavilo ohromujúce množstvo pesticídov. Išlo o jednu z najpredávanejších značiek v USA. Až 91 percent produktov z tejto značky prekračovalo povolenú toleranciu pesticídov. Je to zapríčinené pravdepodobne tým, že čajová droga sa pred vložením do vrecúšok čistí. Málokto z milovníkov čaju tak tuší, že môže byť vystavený rakovinotvorným pesticídom, ako je napríklad propachlór, propargit, endosulfán a podobne.

Umelé dochucovadlá

Pre ľudské zdravie môžu byť nebezpečné aj umelé dochucovadlá, ktoré mnohí výrobcovia čajov používajú. Nie vždy informácia na obale typu „bez umelých farbív“ je pravdivá. Takisto pod pojmom „aróma“ sa môže skrývať použitie chemikálií, ako je ropa alebo uhoľný decht.

Geneticky upravené potraviny
čaj, pitný režim, nápoj, piť, šálka čaju, žena, relax, oddych
čaj Thinkstock

Ako je to možné, že čaj môže obsahovať geneticky modifikované potraviny? Jednoducho. Modifikovaný kukuričný škrob a sójový lecitín sú často krát používané prídavné látky v čaji, ktoré sú s najväčšou pravdepodobnosťou vyrobené z geneticky modifikovanej kukurice a sóje.

Plast vo vrecúškach

Čajový sáčok, aj keď nie je zložka v čaji, predstavuje súčasť procesu výroby tohto nápoja. Preto záleží na tom, z akého materiálu je vyrobený. Niektorí výrobcovia používajú čajové sáčky vyrobené z potravinárskeho nylonu alebo polyetyléntereftalátu (PET), ktoré sa síce považujú za dva najbezpečnejšie plasty, ale zaliatím vriacou vodou sa molekuly plastu začínajú rozpadať a uvoľňovať nebezpečné ftaláty do pripravovaného nápoja.

Ani papierové vrecúška nie sú bezpečné

Papierové čajové sáčky taktiež predstavujú potenciálne poškodenie zdravia milovníkov čaju. Bývajú totiž niekedy ošetrené zlúčeninami epichlórhydrínu, ktorý je považovaný Národným inštitútom pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci za potenciálny karcinogén a pesticíd. Zistilo sa, že keď sa táto zmes dostane do kontaktu s vodou, vytvára zlúčeniny, ktoré môžu byť príčinou rakoviny u zvierat. Taktiež bola počas testovania zistená neplodnosť u samcov potkanov a narušená imunita.

Zdroj: www.medicaldaily.com

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom