Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
V newyorskej reštaurácii je zakázané rozprávať sa
www.odditycentral.com

V newyorskej reštaurácii je zakázané rozprávať sa

Návštevníci reštaurácie Eat v Brooklyne nesmú počas konzumácie štvorchodového menu povedať ani slovo, aby si vychutnali meditatívny zážitok stolovania.

Dobrý obed či večera sa často spájajú s príjemným rozhovorom, nemusí to však byť pravidlom. Návštevníci reštaurácie Eat v New Yorku o tom vedia svoje – v novootvorenej prevádzke je rozprávanie zakázané.

www.odditycentral.comNápad na nezvyčajnú reštauráciu skrsol v hlave šéfkuchára Nicholasa Naumana krátko po návšteve Indie. Američan si pri sledovaní budhistických mníchov všimol, že pri raňajkách spolu nikdy neprehovorili ani slovo. Tým, že sa plne sústredili na jedlo, z neho podľa šéfkuchárových slov získali úplne iný pôžitok.

„Je to príležitosť vychutnať si jedlo takým spôsobom, akým by sa vám to inak nepodarilo. V miestnosti takto koluje veľmi silná energia,“ myslí si šéfkuchár.

V čoraz súťaživejšom prostredí gastronomických prevádzok musia ich majitelia neustále prichádzať s novými konceptami. Kým v rešturácii Moto v Chicagu zákazníkom ponúknu jedlý jedálny lístok, v reštauráciách Dans le Noir? v Paríži či Moskve sa obedy servírujú v absolútnej tme. Čoraz obľúbenejšie sú aj pop-up reštaurácie, ktoré sa nenápadne objavia na nečakaných miestach na jeden deň a potom opäť zmiznú. Reštaurácia Eat sa zamerala na jednoduchý koncept – ticho.

Ide o istú formu meditácie. Ticho hovorí za všetko,“ povedal majiteľ reštaurácie Jordon Colon.

Prevádzka ponúka štvorchodové menu za fixnú cenu 40 dolárov. Ticho pri stolovaní dopĺňa len cinkanie príboru a príležitostné zvuky z kuchyne. Reakcie zákazníkov sú zmiešané. Kým niektorí považujú ticho za také posvätné, že aj pri kýchnutí radšej vyjdú von z miestnosti, ďalší sa nedokážu ubrániť dusenému smiechu a tí vynaliezaví sa dorozumejú aj posunkami či grimasami.

„Ako matka dvoch 15-ročných chlapcov je pre mňa takáto možnosť stolovania úplná fantázia. Z pohľadu zákazníka, ktorý platí za to, aby sa najedol vonku, by som sa asi cítila ako v nemom filme – je to veľmi ťažké,“ dodala redaktorka portálu o jedle a varení Tanya Steel.

www.nydailynews.com

Odporúčané články

15 dôkazov, že aj dizajnéri majú svoje zlé dni Viete si predstaviť jedlá z hliny? Šéfkuchár z Tokia z nej varí tieto špeciality

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Cestovanie a dovolenka

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...