Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Cukríky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračné foto, www.flickriver.com
11. decembra 2013 LifestyleStĺpček na sobotu od zzSITA Diskusia()

Vedci vytvorili cukríky, ktoré zabraňujú tvorbe zubného kazu

Unikátne cukríky na seba dokážu viazať škodlivé baktérie a tým zabraňujú rozleptávaniu zubnej skloviny.

Zubári často varujú, že jedenie sladkostí prispieva k tvorbe zubného kazu. Nemeckým vedcom sa však po nedávnych experimentoch podarilo vytvoriť cukríky, ktoré majú presne opačný účinok – zubný kaz nielenže nespôsobujú, ale pred ním aj chránia.

cukrík
shutterstock.com
Vedci z biotechnologickej spoločnosti Organobalance založili výrobu „zázaračného cukríka“ na výskume účinkov rôznych baktérií. Príčinou vzniku kazov totiž nie je cukor samotný, ale práve baktérie na povrchu zubov.

Po každom jedle sa v ústach tvoria baktérie. Časť z nich sa vďaka slinám vylúči, zvyšné sa však prichytia na povrchu zubu a začnú vylučovať kyseliny. Tieto postupne rozpúšťajú zubnú sklovinu, čo môže viesť k vzniku zubného kazu. K najrozšírenejším baktériám s takýmto účinkom je druh Streptococcus mutans, ktorý žije v ústnej dutine človeka. Práve vďaka sacharidovým polymérom sa dokáže prichytiť na zuby, najlepšie sa potom rozmnožuje pri teplote 18-40 stupňov Celzia.

Existuje však aj ďalší druh baktérií Lactobacillus paracasei, ktorý sa nachádza napríklad aj v kefíre a ktorý dokáže množstvo baktérií Streptococcus mutans výrazne znížiť a tým obmedziť tvorbu kazov. Cukor na povrchu tohto laktobacilu dokáže na seba naviazať streptokoky a tým zabraňuje, aby sa na zuboch prichytili.

Výskumný tím pod vedením Christine Lang na základe tohto poznatku vyrobil sériu cukríkov, ktoré neobsahujú žiadny cukor, majú však v sebe prospešné baktérie. Následne jeho účinky otestovali na vzorke 60 dobrovoľníkov. Prvá skupina konzumovala cukríky s obsahom jedného miligramu baktérie Lactobacillus paracasei, druhá skupina jedla cukríky s dvojnásobným obsahom prospešnej baktérie a tretia dostala placebo s rovnakou chuťou bez obsahu baktérií. Každý z účastníkov v priebehu 36 hodín zjedol päť cukríkov.

Výsledok bol veľmi pozitívny – u 70 percentách účastníkov, ktorí dostali cukríky s obsahom baktérií, zaznamenali výrazne nižší obsah streptokokov v slinách ako pri meraní deň pred experimentom. Pri účastníkoch, ktorí konzumovali cukrík s obsahom dvoch miligramov, bolo toto výrazné zníženie zaznamenané už po konzumácii prvého cukríku.

„Konzumáciou cukríkov s obsahom neživých baktérií je tak možné vyhnúť sa problémom, ktoré spôsobujú streptokoky. Výhodou je tiež, že na seba viažu len škodlivé baktérie, zdraviu prospešné baktérie tak zostávajú v ústnej dutine. Sú tak lepšou voľbou pri prevencii zubného kazu než iné probiotiká,“ uviedla vedúca berlínskeho výskumu.

Či a kedy sa začne s komerčnou výrobou „zázračných cukríkov“ zatiaľ nie je známe.

Medical Xpress. www.odditycentral.com

Odporúčané články

Výskum dokázal, že fotografovanie zhoršuje pamäť V Rakúsku vyrobili najväčšiu jedlú vianočnú guľu na svete

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Stĺpček na sobotu

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...