Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Veľká noc, jedlo, múčnik, koláč, Colomba Pasquale, veľkonočné tradície
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
shutterstock.com
20. apríla 2019 Lifestyle od Milota MezeiováSITA Diskusia()

Veľká noc vo svete: Aké jedlá chystajú v iných krajoch?

Každá krajina má svoje tradičné kulinárske maškrty. Chcete vedieť pod akými dobrotami sa bude prehýbať veľkonočný stôl v Poľsku, Francúzsku, Taliansku či Grécku? Tak poďte s nami nahliadnuť do svetovej kuchyne.

Tradičný majonézový šalát, šunka, klobásky, vajíčka. To zväčša čaká slovenských šibačov. A aké gurmánske špeciality nachystajú gazdinky v cudzích krajinách? Poďme si posvietiť na niektoré z nich.

Francúzsko

Čuduj sa svete, ale francúzski gurmáni si veru na tradičné veľkonočné špeciality nepotrpia. V celej krajine sú tieto sviatky najmä v znamení čokoládových vajíčok a zajačikov. Okrem južanských Francúzov. Tí obľubujú Agneau. To je jahňacia špecialita na cesnaku a rozmaríne.

Grécko

V tejto vyhľadávanej dovolenkovej destinácii si Veľkú noc nevedia predstaviť bez Tsoureki. Táto veľkonočná špecialita, ako tvrdia domáci, je jednou polovicou chlieb a druhou zasa koláč. Servíruje sa aj ako zákusok ku káve, no i na raňajky najčastejšie s maslom. Sviatočný stôl zdobí až na Veľkonočnú nedeľu a podľa tradície má v strede priehlbinu, v ktorej sú uložené natvrdo uvarené zafarbené vajíčka. Gréci sú štedrý národ. Vždy pripravujú veľké množstvo tejto pochúťky, aby pohostili i susedov a navzájom sa potom porovnávajú, kto pripravil najlepšie Tsoureki.

 

Španielsko

, jedlo, Veľká noc, pečivo, culinarium, tradície, bageta

V tejto horúcej krajine vás počas veľkonočných sviatkov zasypú v každej domácej pekárni nespočetným množstvom variácií Torrije. Opečený chlebíček tvorí relatívne neutrálny základ, ktorý priam priťahuje všakovaké maškrtné ingrediencie – od pomarančov cez čokoládu, až po sirup či šľahačku.

Poľsko

U našich susedov nesmie chýbať na veľkonočnom stole poľský národný múčnik zvaný Mazurek, ktorý sa líši tak rôznorodosťou prípravy cesta (od marcipánového, cez piškótové, až po oblátkové), ako aj rozmanitosťou prísad do plnky, kde fantáziou tiež nešetria. Používajú sa marhule, figy, hrozienka, mandle, datle, orechy či lieskovce.

Taliansko

Talianskou veľkonočnou sladkosťou číslo jeden je Colomba Pasquale – tradičný koláč v tvare holubice s rozprestretými krídlami. K múčniku existuje aj legenda, ktorá sa spája s bitkou o mesto Legnano. Údajne vtedy v blízkosti milánskych vojakov pristáli dve holubice, čo považovali za akúsi božiu pomoc a varovanie. S touto legendou je zrejme spätá každoročná udalosť na nádvorí milánskej baziliky San Simpliciano, kde symbolicky vypustia na slobodu dve holubice.

Odporúčané články

Veľkonočné prekvapenie pre šibačov Veľká noc: Prejedaním sa vraj zabezpečíme hojnosť

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčané články

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.