Viete, čo sa deje s vašim žalúdkom po zjedení vifonky ??

Vifon cestoviny
reklama:

Časté riešenie hladu študentov alebo ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť kupovať drahé a kvalitné jedlo. A, samozrejme, je to rýchle, netreba žiadne kulinárske zručnosti a ani tá chuť nie je najhoršia. Viete ale, ako reaguje váš žalúdok na takto spracované jedlo?

Stará dobrá „vifonka“

Neraz zachránila hlad, pričom neplakala ani peňaženka. Zato váš žalúdok utrpí šok po každom súste tejto „dobroty“.

U nás známa ako Vifon, Vishu či Bistro – v iných krajinách sa tomuto jedlu hovorí „Ramen Noodles“ a patrí medzi obľúbené jedlá Aziatov. Je však veľký rozdiel medzi rezancami, ktoré sú pripravené doma a tými instantnými tak, ako to platí pri každom jedle s instantným variantom, no pri tomto druhu je to o niečo zložitejšie.

Žena jediacia Vifon cestoviny
shutterstock.com

Prísady

Vďaka nespočetnému množstvu prísad budete mať pocit, že jete kuraciu polievku, no v zložení môžete hľadať kuracie mäso márne. Žiadne tam totiž nie je a to isté platí aj o ostatných mäsových príchutiach polievky. Ďalšia vec: videli ste už normálne cestoviny, ktoré obsahujú viac ako 4 prísady?

Osvedčený recept na cestoviny totiž vraví, že nám stačí múka, vajce, voda a soľ. V zložení týchto polievok sa dozviete, že je tam ešte palmový olej, cukor, potravinárske prídavné látky ako guarová guma, uhličitan draselný, stimulátor chuti – glutaman sodný, kari korenie a farbivo kurkuma. Celkom pestré zloženie (ne)obyčajných cestovín.

Minikamera

Vďaka kamere veľkej ako pilulka vznikol aj tento experiment. Spolu s instantnými rezancami zjedol pacient aj túto kameru, ktorá snímala každý pohyb rezancov v bruchu. Pokus odhalil neočakávaný výsledok – ani po pár hodinách naše telo nedokáže takýto druh jedla stráviť pričom sa veľmi namáha a neustále sa snaží obsah posúvať ďalej.

Okrem množstva sodíka, ktorým je toto jedlo doslova nabité, obsahuje aj mnohé iné, zdraviu nie prospešné látky ako TBHQ (konzervačná látka, ktorá patrí medzi vedľajšie produkty ropného priemyslu) alebo MSD (glutaman sodný). Je dokázaná aj spojitosť medzi konzumovaním instantných rezancov a poruchami metabolizmu.

Skúste zdravšiu, špargľovú polievku

Konzumáciou instantných jedál si navyše komplikujete proces vstrebávania živín, čo vedie k častým chorobám bez viditeľnej príčiny. Cítite sa zavodnená? Vieme dôvod – jeden balík instantnej polievky obsahuje až 2800 mg sodíka, čo výrazne prekračuje denné odporučené množstvo.

6. septembra 2014

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hod

Sardinková pochúťka

šalát so sardinkami, jedlo, výživa

Sardinková pochúťka Ingrediencie 1 Calvo sardinky v slnečnicovom alebo olivovom oleji primerané množstvo šalátových listov 1 jarná cibuľka 1 paradajka 1 … Čítať ďalej