Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kaki
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
fithacker.ru
24. decembra 2017 ZdravieDomáci lekár od DamskaJazda.skfithacker.ru Diskusia()

Vybrali ste si na štedrovečerný stôl kaki? Pozor títo ľudia by ho nikdy nemali jesť!

Počas najkrajších sviatkov roka nás často láka vyskúšať i neznáme exotické ovocie. Niekedy však treba byť opatrní.

Kaki sa môže pochváliť mnohými užitočnými vlastnosťami pre organizmus, avšak pri jeho použití je potrebné vziať do úvahy prítomnosť určitých kontraindikácií. Pripravili sme pre vás informácie o výhodách tohto ovocia pre telo.

Kaki obsahuje tieto vitamíny a minerály:

  • vitamín C;
  • vitamín A;
  • vápnik;
  • horčík;
  • fosfor;
  • železo;
  • draslík;
  • beta-karotén;
  • retinol;
  • antioxidanty;
  • organické kyseliny;
  • triesloviny;
  • proteíny;
  • pektín;
  • vláknina.

Pre ktoré orgány a systémy tela je kaki užitočné?

  1. Tráviaci systém – pektín je vhodný pre tráviace poruchy.
  2. Kardiovaskulárny systém – posilňuje obe krvné cievy aj srdce (vitamíny C a R, draslík).
  3. Štítna žľaza – jód, ktorý je prítomný v tomto ovocí, pozitívne vplýva na fungovanie štítnej žľazy. Pomáha vyhnúť sa rôznym druhom porúch spôsobených porušením funkcie štítnej žľazy.
  4. Profylaxia obličkových kameňov (vďaka horčíku).
  5. Retinol pomáha chrániť telo pred rakovinou.
  6. Beta-karotén je užitočný pre zrak.
  7. Kaki tiež urýchľuje regeneráciu organizmu.
  8. Ovocie posilňuje imunitný systém.
  9. Antioxidanty pomáhajú spomaľovať proces starnutia, takže masky na tvár sú dobré pre omladenie pokožky.
  10. Železo, obsiahnuté v kaki, je užitočné pri anémii.
  11. Vitamín A je užitočný pre pečeň, vlasy, kožu, zuby a oči.
  12. Kaki pomáha odstraňovať škodlivé látky z tela.
  13. Upokojuje nervy a spôsobuje, že nervový systém je odolnejší voči stresu.

Kedy sa konzumácia kaki neodporúča?

Napriek výhodám kaki, títo ľudia by sa mu mali vyhnúť:

  • tí, ktorí trpia zápchami;
  • ľudia s jazvami na brušnej dutine v dôsledku vykonaných operácií;
  • ľudia trpiaci cukrovkou by mali byť veľmi opatrní s množstvom kaki, ktoré skonzumujú (je lepšie konzultovať s lekárom);
  • pacienti s gastritídou;
  • tí, ktorí majú ochorenia močového systému.

Pre spotrebu je potrebné vybrať zrelé ovocie. Pre väčšinu ľudí odporúčaná „dávka“ kaki je 1-2 plody denne. Pokiaľ ide o diétne vlastnosti kaki, jedná sa o pomerne nízkokalorické bobule a obsahuje veľké množstvo vlákniny.

Konzumácia kaki sa neodporúča ani deťom do troch rokov kvôli hroziacej nepriechodnosti čriev.

Odporúčané články

6 potravín, ktoré skrotia váš predmenštručný syndróm Rozmarín a jeho účinky na naše zdravie. Čo sa stane, keď ho budete jesť?

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Domáci lekár

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...